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昆布締めのおいしさ形成メカニズムの解明

Research Project

Project/Area Number 22K13609
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

小南 友里  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 助教 (30803572)

Project Period (FY) 2022-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2025: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Keywordsメタボローム解析 / 示差走査熱量測定 / 昆布締め / 死後変化 / 物質移動 / オミクス解析 / フードミクス / ペプチドーム / メタボローム
Outline of Research at the Start

近年,昆布締めが刺身の呈味性を格段に上げる調理法として再注目されている.しかし,昆布締めのおいしさ形成メカニズムは明らかにされていない.本研究では「昆布締めの魚肉はどのようにしておいしくなるのか?」という学術的問いに対し,「昆布-魚肉間の物質移動が魚肉内の生化学反応に摂動を与えることによって熟成のような効果をもたらすのではないか」という仮説を立てた.昆布締めプロセスについてメタボローム解析,ペプチドーム解析および食品科学的分析を行い,物質移動および生化学反応ダイナミクスがもたらす魚肉の食感,味,香りの変容を明示する.

Outline of Annual Research Achievements

近年,昆布締めが刺身の呈味性を格段に上げる調理法として再注目されている.本研究では,昆布締めにおける昆布-魚肉間の物質移動や魚肉内生化学反応およびそれらの複合的な効果を明らかにすることを目的として,メタボローム解析,ペプチドーム解析および食品科学的分析を行う.
ます,養殖ヒラメ肉および養殖マコンブを用いて昆布締めを調製し,経時的な水分および塩化ナトリウムの移動について検証した.昆布締めでは,魚肉からコンブへの水分の移動と逆行してコンブから魚肉への塩化ナトリウムの移動が進行することが示された.さらに,魚肉中への塩化ナトリウムの浸透が水分の移動速度に影響を及ぼす可能性が示唆された.そこで,示差走査熱量測定(DSC)によって昆布締めにおける魚肉のタンパク質変性について検討した.その結果,昆布締めによる筋タンパク質の変性点シフトが観察され,塩化ナトリウム濃度の増加および含水量の減少によるタンパク質変性の進行が示唆された.
次に,メタボローム解析を行なった.また,市販の脱水シートを用いて脱水処理を行なったものおよびプラスチックフィルムで密封して保存したものと比較した.昆布締めおよび脱水シートを用いた脱水によって,冷蔵魚肉内の死後変化の進行が抑制されることが示唆された.また,マコンブから魚肉への遊離アミノ酸の移動も確認された.

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

当初の計画通り,魚肉ーコンブ間の物質移動に関する解析を問題なく進められている.また,得られた結果からタンパク質変性の重要性が示唆されたことから,2023年度に示差走査熱量測定を購入し,分析を実施した.当初の計画を拡張することによって,物質移動に付随する筋肉タンパク質の変化を明らかにした.

Strategy for Future Research Activity

魚肉ーコンブ間の物質移動が魚肉に及ぼす生化学的もしくは物理化学的な影響についての検討を進める.質量分析計の整備を終え,タンパク質分解に関する分析に着手する.また,RI検出機を用いた糖分析によってコンブから魚肉への糖類の移動についても検討する.

Report

(2 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2023 2022 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results) Remarks (1 results)

  • [Int'l Joint Research] Technical University of Denmark(デンマーク)

    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 昆布締めによる呈味性向上に関する研究2023

    • Author(s)
      高瀬海斗
    • Organizer
      日本水産学会秋季大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] Mass transfer during dehydration of flounder fillet with dried kelp2023

    • Author(s)
      Yuri Kominami
    • Organizer
      the 51st Western European Fish Technologists Association
    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Composition dependence of the gelation properties of white croaker/deep-sea bonefish blend surimi.2022

    • Author(s)
      Nakamizo, R., Kominami, Y., Shimokawa, A., Matsuoka, Y., Ueki, N., Wan, J., Watabe, S. & Ushio, H.
    • Organizer
      5th Food Structure and Functionality Symposium
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Understanding surimi-based products consumption: Analysis of the results from an online questionnaire with Japanese consumers.2022

    • Author(s)
      Kominami, Y. & Shimokawa, A.
    • Organizer
      EUROSENSE 2022: A Sense of Earth (10th European Conference on Sensory and Consumer Research)
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Proteomics and peptidomis identify polymerised/unpolymerised protein fragments in disintegrated surimi gel network.2022

    • Author(s)
      Kominami, Y., Nakamizo, R., Shimokawa, A., Matsuoka, Y., Ueki, N., Wan, J., Watabe, S. & Ushio, H.
    • Organizer
      2nd Edible Soft Matter Workshop & Conference
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Remarks] 東京大学農学生命科学研究科・農学部 教員カタログ

    • URL

      https://www.a.u-tokyo.ac.jp/profile/prof-9652209125

    • Related Report
      2022 Research-status Report

URL: 

Published: 2022-04-19   Modified: 2024-12-25  

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