Project/Area Number |
22K17006
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 57010:Oral biological science-related
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Research Institution | Kyushu Dental College |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2022-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
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Keywords | 食品テクスチャー / 触圧覚 / 粘性テクスチャー認知 / 食感認知 / 嫌悪学習試験 / 嗜好学習試験 / 粘性嫌悪条件付け試験 / 増粘剤 / 口腔生理学 / 口腔内触圧覚認知 / 口腔内体性感覚 / 食感 |
Outline of Research at the Start |
口腔内の感覚には、味覚と体性感覚がある。これらのうち、体性感覚である触圧覚の研究は遅れており、粘膜への機械刺激がどの受容器を介して受容され、認知されるかという神経生理機構は明らかにされていない。本研究は、ラットにおける機械受容器と機械受容チャネルの局在を明らかにし、三叉神経節へのshRNA導入により機械受容器発現を抑制したラットでの物性認知行動への影響を、粘性嫌悪条件付け試験により解析する。これにより、機械受容チャネルにおける食品物性(テクスチャー)の受容メカニズムおよびテクスチャー認知の神経機構を生体で明らかにすることができる。
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study is to analyze texture perception in rats. We have previously clarified viscosity perception in rats using the conditioned viscosity aversion test. To clarify the mechanism of texture perception, it is necessary to analyze not only viscosity perception, but also other texture perceptions and their interactions. First, we established a method to evaluate texture perception in rats, and then analyzed the change of texture perception with viscosity. Since there are many types of food textures, further study of different texture perceptions and their interactions would lead to the understanding of the mechanism of texture perception.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
口腔内の触圧感覚によって食品テクスチャーを正確に知覚することは、食品に応じて咀嚼力を調節したり、安全に嚥下できるタイミングを判断するために重要な感覚である。食品テクスチャー感覚に関与する受容器や神経回路を明らかにするためには、動物実験系での解析が必須である。本研究で粘性や粒子性感覚を評価できる実験系を確立したこと、またその相互作用があることを動物実験系で明らかにしたことで、今後より詳細な解析を行うことが可能になった。今後本研究を発展させテクスチャー認知メカニズムの詳細を明らかにすることで、摂食嚥下機能改善に有用な知見を提供できる。
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