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Analysis of oral tactile sensation using conditioned viscosity aversion test in rats

Research Project

Project/Area Number 22K17006
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 57010:Oral biological science-related
Research InstitutionKyushu Dental College

Principal Investigator

Nakatomi Chihiro  九州歯科大学, 歯学部, 助教 (80878273)

Project Period (FY) 2022-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Keywords食品テクスチャー / 触圧覚 / 粘性テクスチャー認知 / 食感認知 / 嫌悪学習試験 / 嗜好学習試験 / 粘性嫌悪条件付け試験 / 増粘剤 / 口腔生理学 / 口腔内触圧覚認知 / 口腔内体性感覚 / 食感
Outline of Research at the Start

口腔内の感覚には、味覚と体性感覚がある。これらのうち、体性感覚である触圧覚の研究は遅れており、粘膜への機械刺激がどの受容器を介して受容され、認知されるかという神経生理機構は明らかにされていない。本研究は、ラットにおける機械受容器と機械受容チャネルの局在を明らかにし、三叉神経節へのshRNA導入により機械受容器発現を抑制したラットでの物性認知行動への影響を、粘性嫌悪条件付け試験により解析する。これにより、機械受容チャネルにおける食品物性(テクスチャー)の受容メカニズムおよびテクスチャー認知の神経機構を生体で明らかにすることができる。

Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study is to analyze texture perception in rats. We have previously clarified viscosity perception in rats using the conditioned viscosity aversion test. To clarify the mechanism of texture perception, it is necessary to analyze not only viscosity perception, but also other texture perceptions and their interactions. First, we established a method to evaluate texture perception in rats, and then analyzed the change of texture perception with viscosity. Since there are many types of food textures, further study of different texture perceptions and their interactions would lead to the understanding of the mechanism of texture perception.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

口腔内の触圧感覚によって食品テクスチャーを正確に知覚することは、食品に応じて咀嚼力を調節したり、安全に嚥下できるタイミングを判断するために重要な感覚である。食品テクスチャー感覚に関与する受容器や神経回路を明らかにするためには、動物実験系での解析が必須である。本研究で粘性や粒子性感覚を評価できる実験系を確立したこと、またその相互作用があることを動物実験系で明らかにしたことで、今後より詳細な解析を行うことが可能になった。今後本研究を発展させテクスチャー認知メカニズムの詳細を明らかにすることで、摂食嚥下機能改善に有用な知見を提供できる。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2024 2023 2022

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] Discrimination of cellulose microparticles in rats2024

    • Author(s)
      Nakatomi Chihiro、Wakao Takutoshi、Yogi Taishi、Hsu Chia-Chien、Inui Tadashi、Ono Kentaro
    • Journal Title

      Physiology & Behavior

      Volume: 277 Pages: 114486-114486

    • DOI

      10.1016/j.physbeh.2024.114486

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Correlations of sensations of hardness and springiness of agar and gelatin gels with mechanical properties in human participants2023

    • Author(s)
      Nakatomi Chihiro、Hsu Chia-Chien、Ono Kentaro
    • Journal Title

      Journal of Oral Biosciences

      Volume: 65 Issue: 4 Pages: 316-323

    • DOI

      10.1016/j.job.2023.09.001

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Novel approaches to the study of viscosity discrimination in rodents2022

    • Author(s)
      Chihiro Nakatomi, Noritaka Sako, Yuichi Miyamura, Seiwa Horie, Takemi Shikayama, Aoi Morii, Mako Naniwa, Chia-Chien Hsu, Kentaro Ono
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 16448 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-022-20441-y

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 齧歯類を用いた食品テクスチャー認知の評価2024

    • Author(s)
      中富千尋
    • Organizer
      第101回日本生理学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ラットは食物中の微細粒子を認知している2023

    • Author(s)
      中富千尋,徐嘉鍵,小野堅太郎
    • Organizer
      第74回西日本生理学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 寒天とゼラチンゼリーの力学的性質とヒトにおける硬さおよび弾力性感覚との相関2023

    • Author(s)
      中富千尋, 若尾拓俊, 徐嘉鍵, 乾賢, 小野堅太郎
    • Organizer
      第65回歯科基礎医学会学術大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report

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Published: 2022-04-19   Modified: 2025-01-30  

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