Project/Area Number |
22K17794
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Principal Investigator |
Nagata Ryuji 帯広畜産大学, 畜産学部, 助教 (20910441)
|
Project Period (FY) |
2022-04-01 – 2024-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
|
Budget Amount *help |
¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
|
Keywords | 腸内細菌叢 / 腸内発酵 / プレバイオティクス / 短鎖脂肪酸 / スターチ / スクロース / ラット |
Outline of Research at the Start |
本研究では,食餌中の消化性糖質源がでんぷんまたはスクロースの場合に,難消化性糖質が腸内細菌叢および代謝産物に及ぼす影響をラットへの投与実験により明らかにすることを目指す。試験1として,食餌中の糖質源が全く異なる際のセロビオースおよびフルクトオリゴ糖摂取の影響を明らかにする。試験2として,食餌組成における消化性糖質源の構成の違いが腸内発酵に与える影響を評価し,難消化性糖質摂取時の望ましい食餌組成を検討する。
|
Outline of Final Research Achievements |
In the present study, cecal fermentation characteristics in rats were evaluated on a cornstarch (CS) or sucrose (Suc) diet in combination with indigestible carbohydrates. Consumption of fructooligosaccharide (FOS; indigestible oligosaccharide) with CS or Suc diet showed similar changes in the microbial composition and increased short-chain fatty acids (SCFAs) production in the rat cecum. On the other hand, consumption of cellobiose (CEB; indigestible disaccharide) showed differences in the cecal microbial composition between the CS and Suc diets and increased cecal SCFAs production on the CS diet compared to the Suc diet. Therefore, it was suggested that the CEB consumption showed beneficial cecal fermentation characteristics in the CS diet.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では,腸内発酵特性において難消化性糖質のみに着目するのではなく食事組成との組み合わせで考えることにより,各難消化性糖質を摂取した際の効果を調節できるのではないかと考えた。これにより,食事組成に合わせた難消化性糖質の選択など,難消化性糖質の効果的な摂取方法の提案を通して健康な食生活の推進に貢献することを目指す。本研究において,セロビオース摂取によるラット盲腸内短鎖脂肪酸産生はスクロース食では増加しなかったがコーンスターチ食では増加した。したがって,有益な腸内発酵には難消化性糖質だけでなく食事組成も重要であることが示唆された。
|