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The migration of dietary epoxy fatty acid isomers in the body

Research Project

Project/Area Number 22K17795
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionFukushima University

Principal Investigator

Yoshinaga Kazuaki  福島大学, 食農学類, 准教授 (40724802)

Project Period (FY) 2022-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywordsエポキシ脂肪酸 / 安定同位体 / オレイン酸 / 不飽和脂肪酸 / 酸化 / 体内動態 / β酸化
Outline of Research at the Start

近年、不飽和脂肪酸の二重結合がエポキシ化された、エポキシ脂肪酸が食品の加工工程で生成されることが報告されている。エポキシ脂肪酸はヒトへの有害性が懸念されているが、食事から摂取したエポキシ脂肪酸がどのように体内に吸収され、代謝されていくのかは明らかになっていない。そこで本研究では、安定同位体ラベル化エポキシ脂肪酸を動物に投与し、各種質量分析計で測定することで、①エポキシ脂肪酸の各種臓器・組織への分布、②エポキシ脂肪酸の体内代謝を明らかにし、エポキシ脂肪酸のヒトへの有害性を解明する一助とする。

Outline of Final Research Achievements

Epoxy fatty acids (EFAs) are stable final products of the decomposition of unsaturated fatty acid hydroperoxides, and have been reported to have toxic effects. However, the details of metabolism of the EFAs are unclear. In this study, we investigated the migration of dietary EFAs in mice. First, we synthesized stable isotope-labeled EFAs (cis-9,10-epoxy-C18:0 and trans-9,10-epoxy-C18:0). After oral administration of EFAs to mice, we analyzed the EFAs using mass spectrometry. As a result, the EFAs were less accumulated in tissues and organs than oleic acid. Furthermore, the EFAs were beta-oxidized faster than oleic acid. These results suggested that EFAs are more catabolized than unsaturated fatty acid.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究成果により、エポキシ脂肪酸の体内動態を明らかにすることができた。エポキシ脂肪酸は、植物油や油脂調理食品など様々な食品に含まれており、我々の食生活の身近に存在している。そのため、本研究によって得られたエポキシ脂肪酸の基礎的知見は、ヒトの安心・安全な食生活に大きく貢献する成果といえる。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2024 2023

All Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (3 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Formation of Epoxy Fatty Acids in Triacylglycerol Standards during Heating2024

    • Author(s)
      Kazuya Nishimura, Xiannan Huang, Aya Yoshinaga-Kiriake, Yuna Yahata, Seiya Tanaka, Naohiro Gotoh, Kazuaki Yoshinaga
    • Journal Title

      Journal of Oleo Science

      Volume: 73 Issue: 5 Pages: 637-644

    • DOI

      10.5650/jos.ess23200

    • ISSN
      1345-8957, 1347-3352
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] トリグリセリド標準品を用いたエポキシ脂肪酸の生成挙動の評価2023

    • Author(s)
      吉永和明,西村和也,黄顕南,八幡佑奈,田中誠也,後藤直宏
    • Organizer
      第61回日本油化学会年会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 食用油脂の酸化生成物であるエポキシ脂肪酸の吸収・動態解析2023

    • Author(s)
      吉永和明
    • Organizer
      第61回日本油化学会年会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 揚げ油に含まれるエポキシ脂肪酸がマウスの脂質代謝に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      黄顕南,田中誠也,吉永和明,後藤直宏
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report

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Published: 2022-04-19   Modified: 2025-01-30  

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