Project/Area Number |
22K19724
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
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Research Institution | Tohoku University |
Principal Investigator |
Owada Yuji 東北大学, 医学系研究科, 教授 (20292211)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
宮崎 啓史 東北大学, 医学系研究科, 講師 (90803867)
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Project Period (FY) |
2022-06-30 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
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Keywords | 必須脂肪酸 / メラノーマ / 膵癌 / 転移 / 細胞死 / 脂肪細胞 / 膵臓がん / クルクミン / 大腸がん / 微小環境 / 脂肪酸結合タンパク質 / 消化器がん / 多価不飽和脂肪酸 |
Outline of Research at the Start |
メタボリック症候群をはじめとする生活習慣病の一因である脂質過剰摂取が、癌をはじめとする様々な疾患に作用するメカニズム解明は急務である。一方で、脂肪組織の“量や質(リポクオリティ)”が皮膚がんや消化器がんの増殖や浸潤にどのようなメカニズムで関与するかについては殆どわかっていない。本研究では、食事摂取によって変化する脂肪細胞内の脂質構成が微小環境構成細胞の活性化に与える影響について検証する。さらに脂肪細胞の長鎖脂肪酸代謝の変化が、がん細胞自身あるいは微小環境を構成する様々な細胞(免疫系細胞や線維芽細胞等)に対して影響を及ぼす際に重要な機能脂質の同定を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
There is an urgent need to elucidate the mechanisms by which excessive lipid intake, a factor in metabolic syndrome and other lifestyle-related diseases, acts on various diseases, including cancer. In this study, we examined the effects of changes in lipid composition and lipid metabolism in the cancer microenvironment, which are altered by dietary intake, on the biological activity of cancer. The results indicated that linoleic acid and linolenic acid, essential fatty acids, play an important role in cell death of pancreatic cancer cells, and that oleic acid and fatty acid binding protein (FABP7), an intracellular carrier of oleic acid, may be involved in the distant metastatic potential of skin cancer.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
栄養のアンバランス、とりわけ偏った脂質摂取は、発癌リスクや癌の予後と密接に関連していることが指摘されている。まさに脂肪組織の量と質の変化が特徴とされる肥満や、るい痩(やせ)が、癌リスクと深く関連するのは周知の事実であるが、そのメカニズムに関する基礎的知見は未だ乏しい。本研究成果により、脂質嗜好性や食物の脂質成分により癌の増殖や浸潤が変化することが強く示唆された。今後、栄養と癌の相互関係がさらに明らかになることで、新たな治療法確立に向けて道を拓く可能性を秘めている。
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