Project/Area Number |
22K20745
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
0802:Biomedical structure and function and related fields
|
Research Institution | Kyoto Prefectural University |
Principal Investigator |
Masuda Yuta 京都府立大学, 生命環境科学研究科, 特任助教 (10965750)
|
Project Period (FY) |
2022-08-31 – 2024-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
|
Budget Amount *help |
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
|
Keywords | GLP-1 / 体温調節 / バソプレシン神経 / Fiber Photometry / 化学遺伝学 / 食後誘発性熱産生 / エネルギー代謝 / 視床下部 / バソプレシン / 熱産生 / 求心性迷走神経 |
Outline of Research at the Start |
食事は顕著に体温を上昇させるが、この食後熱産生の機序は未だ不明である。研究代表者は食後に分泌されるホルモンであるGLP-1(Glucagon-Like Peptide-1)による深部体温上昇作用に着目した。この時、脳視床下部のバソプレシン(AVP)神経が活性化することを予備的に見出している。本研究では、食後に分泌される腸GLP-1が<感覚神経→脳→副腎アドレナリン分泌>軸を活性化して体熱産生を誘導する」という仮説を立て、その中枢の機序を検証する。腸GLP-1の新規機能として体熱産生作用を解明することは、食事と免疫・代謝調節との関連を 生理学/健康科学的に理解するために重要である。
|
Outline of Final Research Achievements |
Postprandial thermogenesis, or diet-induced thermogenesis, is important for maintaining health, but the exact brain mechanisms were not known. Using a Chemogenetic approach, our research showed that the postprandial hormone GLP-1, which is released from the intestine, triggers diet-induced thermogenesis through vasopressin neurons in the hypothalamus. This study explains a part of how the brain controls heat production after eating.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食後の体熱産生は、過剰なエネルギーの放出や体温維持などの観点で健康維持に重要な生理応答と考えられている。本研究は、食後に分泌されるGLP-1が体熱産生を誘導することを見出し、この作用を調節する視床下部神経を同定した。食事誘発性熱産生のメカニズムの解明は、食事と代謝によるエネルギー収支の恒常性を生理学的に理解するために重要であり、代謝疾患の新規治療法開発にも役立つ基盤研究となる。
|