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Development of a nutritional education method using a volcanic steam oven "sume" in the Unagi district of Ibusuki City,Kagoshima Prefecture

Research Project

Project/Area Number 22K21262
Research Category

Grant-in-Aid for Research Activity Start-up

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section 0909:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research InstitutionKagoshima Prefectural College

Principal Investigator

Nagano(Nakakuma) Miwa  鹿児島県立短期大学, 生活科学科 食物栄養専攻, 助教 (10771454)

Project Period (FY) 2022-08-31 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords食文化 / 調理法 / 食品物性 / 糖質 / 調理方法 / テクスチャー / 火山性蒸気カマド
Outline of Research at the Start

鹿児島県指宿市鰻地区では「スメ」と言われる温泉の蒸気を利用し食品を蒸すカマドがある。スメでの食品はおいしいと言われるが、科学的根拠はなく、未だに検討されていない。そのため、①スメと従来法との比較 ②他の地域の火山性蒸気にて調理した食品を行い、スメのおいしさの理由を科学的に明らかにする。今までスメで調理した食品を調査した研究はない。また、スメで調理した食品を利用し、食育プログラムを開発する。生活習慣病予防や生活習慣病合併症予防につながる関連因子を探索し、栄養食事療法への展開を行う。食文化・調理方法の継承、栄養教育法を検討するための基盤的研究となり、結果的に健康増進に寄与することを期待している。

Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study is to scientifically clarify the deliciousness of "sume," a volcanic steam oven found in the Unagi district of Ibusuki City, Kagoshima Prefecture. To achieve this, two tasks were carried out: 1) comparing "sume" with conventional methods (steaming and boiling), and 2) comparing with volcanic steam oven in other regions. Sweet potatoes were used as samples. For 1, texture analysis, nutrient (sugar, degree of alphaning,minerals) measurement, and sensory evaluation were carriedout. For 2, only texture has been carried out, and nutrient (sugar, degreeof alphaning, minerals) measurements are planned.
This study scientifically verified the deliciousness of sume, which has not been studied before. It is hoped that the knowledge gained from this study will serve as a foundation for research into the inheritance of food culture and cooking methods, and nutritional education methods, which will ultimately contribute to health promotion.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

今までスメで調理した食品を調査した研究はない。本研究ではスメで調理された食品のおいしさの科学的データで明らかにする。
2022年にスメについて論文を発表した。現在、2022~2023年で収集したデータを基に論文を執筆中である。本研究では今まで研究されていない地域独自のスメのおいしさを科学的に検証し、得られた知見は食文化・調理方法の継承、栄養教育法を検討するための基盤的研究となり、結果的に我々の健康増進に寄与することを期待している。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2023 2022

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results)

  • [Journal Article] 哺乳びん及び乳首・キャップの滅菌方法の違いによる比較2023

    • Author(s)
      中熊美和,有村恵美
    • Journal Title

      鹿児島県立短期大学研究年報

      Volume: 54 Pages: 49-55

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 外来腹膜透析患者における食塩味覚閾値と食物摂取頻度調査との関連2022

    • Author(s)
      中熊美和,大久保由梨,尾込いずみ,吉田百合奈,松本秀一朗,東園美代子,有村恵美
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌

      Volume: 25(3) Pages: 211-221

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 鹿児島県指宿市鰻地区における火山性蒸気カマド「スメ」の現状2022

    • Author(s)
      中熊美和,有村恵美
    • Journal Title

      食生活研究誌

      Volume: 42(5) Pages: 60-69

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed

URL: 

Published: 2022-09-01   Modified: 2025-01-30  

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