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The presence and practice of millet consumption in Central Asia

Research Project

Project/Area Number 22KF0427
Project/Area Number (Other) 22F21304 (2022)
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeMulti-year Fund (2023)
Single-year Grants (2022)
Section外国
Review Section Basic Section 03050:Archaeology-related
Research InstitutionNara National Research Institute for Cultural Properties

Principal Investigator

庄田 慎矢  独立行政法人国立文化財機構奈良文化財研究所, 企画調整部, 室長 (50566940)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) STANDALL EDWARD  独立行政法人国立文化財機構奈良文化財研究所, 企画調整部, 外国人特別研究員
Project Period (FY) 2023-03-08 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,300,000 (Direct Cost: ¥2,300,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,100,000 (Direct Cost: ¥1,100,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,200,000 (Direct Cost: ¥1,200,000)
Keywords残存有機物 / 脂質 / 土器 / 中央アジア / キビ / 乳製品 / 安定同位体 / Broomcorn millet / Organic residues / Bronze Age / Ceramic / Archaeology / Food / Cuisine
Outline of Research at the Start

キビの生物指標であるミリアシンを出土土器の胎土や付着物から抽出し、過去におけるキビ利用の実体を明らかにする。この手法は東アジアやヨーロッパで主に用いられてきたが、本研究はそれを広く中央アジアに適用するところに特徴がある。

Outline of Annual Research Achievements

東カザフスタンの重要遺跡であるベガシュ、ダリ、コーケンの三遺跡から出土した土器をカザフスタンにおいてサンプリングし、奈良文化財研究所において化学処理を経て抽出した残存脂質をGC-MS, さらにGC-c-IRMS(ヨーク大学)により分析した。その結果、青銅器時代前期、紀元3千年紀中ごろには同地域においてキビや乳製品が調理体系の中に組み込まれていたことが明らかになった。本研究により、「先史時代の食のグローバリゼーション」と呼ばれる東西の異なる食文化の邂逅の様相を見事にとらえるという画期的な成果をあげることができた。現在は、データの整理が完了し、国際誌へ投稿する論文を執筆中である。

Report

(2 results)
  • 2023 Annual Research Report
  • 2022 Annual Research Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2024 2023 2022 Other

All Int'l Joint Research (3 results) Journal Article (2 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (2 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 2 results)

  • [Int'l Joint Research] Nazarbayev University/Margulan Institute of Archaeology(カザフスタン)

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Int'l Joint Research] Washington University in St. Louis(米国)

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Int'l Joint Research] University of York(英国)

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Lipid residues in ancient pastoralist pottery from Kazakhstan reveal regional differences in cooking practices2022

    • Author(s)
      Murakami Natsuki、Onggaruly Akhan、Rakhimzhanova Saule、Standall Edward A.、Talbot Helen M.、Lucquin Alexandre、Suzuki Miho、Karimagambetov Arhat、Nuskabay Abdinur、Nam Sang-Won、Craig Oliver E.、Shoda Shinya
    • Journal Title

      Frontiers in Ecology and Evolution

      Volume: 10 Pages: 1032637-1032637

    • DOI

      10.3389/fevo.2022.1032637

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Fusion cuisine in the shadow of Mount Olympus: an integrated study of Middle and Late Bronze Age cooking pots2022

    • Author(s)
      Dimoula Anastasia、Koulidou Sophia、Tsirtsoni Zoi、Standall Edward、Craig Oliver E.、Valamoti Soultana Maria
    • Journal Title

      Journal of Greek Archaeology

      Volume: 7 Pages: 37-66

    • DOI

      10.32028/jga.v7i.1710

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Ceramic-absorbed residues reveal the earliest culinary uses of Panicum miliaceum in the Eurasian Steppe and Inner Asian Mountain Corridor of Central Asia2024

    • Author(s)
      Edward Standall
    • Organizer
      山脈と草原の間でカザフスタン青銅器時代の考古学
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Investigating the use of broomcorn millet in culinary activities across Central Asia during prehistory2023

    • Author(s)
      Edward Standall
    • Organizer
      考古学マススペクトロメトリーが明かす古代の食:世界と日本の残存脂質分析のこれまでとこれから
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited

URL: 

Published: 2022-04-28   Modified: 2024-12-25  

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