• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Understanding Eating Well in Contemporary Japan using Capability Approach and its Application to Food Education

Research Project

Project/Area Number 22KJ1515
Project/Area Number (Other) 21J01732 (2021-2022)
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeMulti-year Fund (2023)
Single-year Grants (2021-2022)
Section国内
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionThe University of Tokyo (2023)
Nagoya University (2021-2022)

Principal Investigator

上田 遥  東京大学, 東洋文化研究所, 助教

Project Period (FY) 2023-03-08 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords潜在能力 / 食の豊かさ / well-being / 食の再帰的近代 / 食生活の戦後体制 / 潜在能力アプローチ / 食の倫理 / 食の社会学 / 貧困 / 食料政策 / ウェルビーイング / 徳倫理 / 栄養主義 / 母子世帯 / 食の貧困 / 善き食生活 / 卸売市場
Outline of Research at the Start

本研究の目的は日本における「善き食生活」を理論的かつ実証的に明らかにすることである。食の倫理学(潜在能力アプローチ)と食の社会学(食事モデル論、食の近代化論)の方法論を用いて、現代日本の人々における「善き食生活」の内容をインタビュー調査・アンケート調査から実証的に明らかにする。続いて「善き食生活」の内容を歴史・国際比較によって相対化し、その継承発展の条件を見出すことを目指す。まずは文献分析から現代の中心的食規範(共食、主食主菜副菜など)の形成史を明らかにし、続いて東アジア諸国でもアンケート調査を実施し国際比較を行う。同研究成果から、食育や食料政策への実践的示唆を抽出したい。

Outline of Annual Research Achievements

最終年度は、以下3つの研究課題に取り組んできた。1)現代日本の「善き食生活」の中心的内容となっている家族主義的規範(主食主菜副菜、共食、1日3食など)形成および脱構築(崩食)プロセスを既存統計および関連論文を用いて解明した。2)ブータンの国民総幸福指数(GNH)に用いられる多次元型well-being測定手法を応用して、現代日本における「善き食生活」の統合指標化を行った。測定の結果、「4人に2人」が豊かな食生活を送っていること、年齢格差・性別格差が大きいこと、所得格差は認められないことが明らかになった。3)日本の「善き食生活」の内容を相対化させるため、前年度の台湾調査に引き続き、本年度は中国人消費者(20-60歳代男女)を対象にした食生活アンケート調査を実施・分析した。「激動の中国」とはいわれるが、食の再帰的近代(第二の食の近代)の典型症状である「崩食」現象はまだ顕著化していないことを明らかにした。
食の豊かさは人それぞれで曖昧である、こうした従来の見解から一歩踏み出すため、本研究では2021-2023年度の3年間をかけて、現代日本における「食の豊かさ」の歴史的変遷、理論的基礎、全国市民アンケート調査やシングルマザーへのインタビュー調査からアクチュアルな食生活の実態把握に努めてきた。本研究の最も重要な結論が、現代日本では「経済的に裕福であるからといって、食生活も豊かになるとは限らないこと」を明らかにしたことである。そして、こうした結論は潜在能力アプローチを基礎にした「食の豊かさ」の統合型指標の開発という手法的前進により可能になった。これらの成果は(別の科研費課題「食の貧困」の成果とあわせて)『食の豊かさ 食の貧困:近現代日本の規範と実態』(24年夏季出版、科研費出版助成)としてまとめることができた。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • Research Products

    (33 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (19 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Peer Reviewed: 13 results,  Open Access: 5 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 2 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] Dietary Norms and Practices of Single Mothers in Japan2024

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 30 Issue: 4 Pages: 237-242

    • DOI

      10.5874/jfsr.23.30.4_8

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] 現代=再帰的近代における食育の研究2024

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      農業

      Volume: 1712 Pages: 31-40

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] School Lunch Programme in Taiwan: History, Promotion Systems and Challenges in Compressed Food Modernity2023

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 81 Issue: 6 Pages: 310-318

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.81.310

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2023-12-01
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Backgrounds and Challenges of Food Education Policy in Taiwan: Risk or Chance in the Reflexive Food Modernity?2023

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition

      Volume: 32 Pages: 339-347

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Food Aid and Related Challenges in Japan2023

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 29 Issue: 4 Pages: 243-248

    • DOI

      10.5874/jfsr.22.29.4_15

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 台湾の食育政策ー2022年「食農教育法」の背景と体系ー2023

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: ー

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] フランス「食の社会学」の発展史からみた現代的課題ー「食べ手の社会学」派を中心にー2023

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      フードシステム研究

      Volume: ー

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] “Eating Out”, spatiality, temporality and sociality. A database for China, Indonesia, Japan, Malaysia, Singapore and France2023

    • Author(s)
      Mognard Elise、Naidoo Kremlasen、Laporte Cyrille、Tibiere Laurence、Alem Yasmine、Khusun Helda、Februhartanty Judhiastuty、Niiyama Yoko、Ueda Haruka、Dasgupta Anindita、Dupuy Anne、Rochedy Amandine、Yuen Jan Li、Ismail Mohd Noor、Nair Pradeep Kumar、Ragavan Neethianhantan Ari、Poulain Jean-Pierre
    • Journal Title

      Frontiers in Nutrition

      Volume: 10

    • DOI

      10.3389/fnut.2023.1066737

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Japanese View of Nature: Discursive Tradition, Its Problems and Implications for Food Studies2022

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      Sustainability

      Volume: 14 Issue: 13 Pages: 8057-8057

    • DOI

      10.3390/su14138057

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] The norms and practices of eating well: In conflict with contemporary food discourses in Japan2022

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      Appetite

      Volume: 175 Pages: 106086-106086

    • DOI

      10.1016/j.appet.2022.106086

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Food Ethics Reexamined: Capability Approach and Present Methodological Challenges2022

    • Author(s)
      上田 遥
    • Journal Title

      立命館食科学研究

      Volume: 7 Pages: 251-269

    • DOI

      10.34382/00016763

    • ISSN
      2434-818X
    • URL

      https://ritsumei.repo.nii.ac.jp/records/16798

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] What is eating well? Capability approach and empirical exploration with the population in Japan2022

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      Appetite

      Volume: 170 Pages: 105874-105874

    • DOI

      10.1016/j.appet.2021.105874

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The Central Wholesale Market under the Emergency and its Publicness2021

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 28 Issue: 3 Pages: n/a

    • DOI

      10.5874/jfsr.21.28.3_5

    • NAID

      130008144108

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Impacts of COVID-19 on the Food System and its Responses2021

    • Author(s)
      上田遥・新山陽子・大住あづさ
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 28 Issue: 3 Pages: n/a

    • DOI

      10.5874/jfsr.21_00002

    • NAID

      130008144095

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 中央卸売市場を核とした地域圏フードシステムの構造化:京都市を事例として2021

    • Author(s)
      上田 遥
    • Journal Title

      農業と経済

      Volume: 87 Pages: 99-108

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] What is gastronomy for the French? An empirical study on the representation and eating model in contemporary France2021

    • Author(s)
      Ueda Haruka、Poulain Jean-Pierre
    • Journal Title

      International Journal of Gastronomy and Food Science

      Volume: 25 Pages: 100377-100377

    • DOI

      10.1016/j.ijgfs.2021.100377

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] The philosophy of taste education: Reading Jacques Puisais as a contemporary humanist-gastronome2021

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      International Journal of Gastronomy and Food Science

      Volume: 25 Pages: 100385-100385

    • DOI

      10.1016/j.ijgfs.2021.100385

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Territorial Food Projects and Territorialised Food System in France2021

    • Author(s)
      新山陽子・大住あづさ・上田遥
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 28 Issue: 1 Pages: 29-45

    • DOI

      10.5874/jfsr.28.1_29

    • NAID

      130008055693

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Establishing a Theoretical Foundation for Food Education in Schools Using Sen’s Capability Approach2021

    • Author(s)
      Haruka Ueda
    • Journal Title

      Food Ethics

      Volume: 6 Issue: 2 Pages: 1-18

    • DOI

      10.1007/s41055-021-00086-9

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] シングルマザーの食生活規範と実態2023

    • Author(s)
      上田遥
    • Organizer
      日本フードシステム学会2023年度大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Quality of Eating Life: Capability Approach and Measurement in Japan2023

    • Author(s)
      Haruka Ueda
    • Organizer
      11th Conference for the Asian Society of Agricultural Economists
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 地域圏を軸とした『食料政策』2023

    • Author(s)
      上田遥
    • Organizer
      第11回アジア農業経済学会大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The Relative Nature of Eating Well and Food Poverty2022

    • Author(s)
      Haruka Ueda
    • Organizer
      Human Development and Capability Association 2022 Conference
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 食生活支援の実態と今後の課題2022

    • Author(s)
      上田遥
    • Organizer
      日本フードシステム学会2022年度大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 日本的自然観の系譜と諸問題2022

    • Author(s)
      上田遥
    • Organizer
      日本食育学会第10回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 「食の貧困」をめぐる研究動向と方法論的考察:母子世帯を中心として2022

    • Author(s)
      上田 遥
    • Organizer
      日本農業経済学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 日本における「善き食生活」の実証的解明:規範と実態の乖離に着目して2021

    • Author(s)
      上田 遥
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 緊急事態下における中央卸売市場と公共性:新型コロナウイルス感染症への対応力とその規定要因2021

    • Author(s)
      上田 遥
    • Organizer
      2021年度日本フードシステム学会大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 中央卸売市場とその公共性:新型コロナウイルス対応力と規定要因2021

    • Author(s)
      上田 遥
    • Organizer
      立命館大学食総合研究センター・食マネジメント学会共催シンポジウム
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 「善き食生活 Well-Eating」概念の提唱:理論的基礎と実証的有効性2021

    • Author(s)
      上田 遥
    • Organizer
      第9回日本食育学会学術大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 食の豊かさ 食の貧困:近代日本の規範と実態(近刊)2024

    • Author(s)
      上田遥
    • Total Pages
      500
    • Publisher
      名古屋大学出版会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Book] Food Education and Gastronomic Tradition in Japan and France: Ethical and Sociological Theories2022

    • Author(s)
      Haruka Ueda
    • Total Pages
      192
    • Publisher
      Routledge
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Book] 食育の理論と教授法:善き食べ手の探求2021

    • Author(s)
      上田遥
    • Total Pages
      360
    • Publisher
      昭和堂
    • ISBN
      9784812220252
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-05-27   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi