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Life-culture Education for Sustainable Consumption - Paradigm Shift of Consumer Education -

Research Project

Project/Area Number 23300262
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field General human life sciences
Research InstitutionTokyo Kasei Gakuin University

Principal Investigator

UEMURA Kyoko  東京家政学院大学, 現代生活学部, 教授 (00343525)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) FUJINO Tuguo  横浜市立大学, 客員教授 (10117757)
EHARA Ayako  東京家政学院大学, 客員教授 (40256285)
HAGIWARA Natuko  立教大学, 社会学部, 教授 (50279717)
KATAHIRA Riko  神戸松蔭女子学院大学, 人間科学部, 教授 (70204427)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) YAMAOKA Yoshitaku  神奈川大学, 経営学部, 准教授 (40643036)
Project Period (FY) 2011-04-01 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥15,470,000 (Direct Cost: ¥11,900,000、Indirect Cost: ¥3,570,000)
Fiscal Year 2014: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2013: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2012: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2011: ¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Keywords持続可能な消費 / 生活者・生活設計 / 消費者教育・環境教育 / 現代生活学 / アクティブラーニング / 金融教育・金融経済教育 / 調理 / 生活文化ESC / 生活者 / リカレント循環型社会 / 金融教育 / 家計管理・生活設計 / 消費者教育 / 金融経済教育 / 和食 / 食品ロス削減 / 中国・台湾 / 家事経済 / 学修成果の可視化 / 消費者教育推進法 / 地産地消 / アクティブ・ラーニング / 消費者市民社会 / 生活者・プロシューマー / 持続可能性 / グローカル / 持続可能 / 世代間伝承 / 6次産業 / 食育 / 生活文化
Outline of Final Research Achievements

Life-culture ESC(Education for Sustainable Consumption)for 'Seikatsusha' is the education on sustainable consumption by handing down valuable lore to succeeding generations.By five active learning study cases in several universities, we found the characteristics and potential of the Japanese style life-culture. Through the position of the 'Seikatsusha' who puts much value on the sustainment of living and the quality of life, we captured the essential features of life-culture, not aimed to consider a quantitative expansion of the economy as basic value or goal, as a study on the value of the organized knowledge system of life that creates recurrent (circulative) based society.

Report

(5 results)
  • 2014 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2013 Annual Research Report
  • 2012 Annual Research Report
  • 2011 Annual Research Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2015 2014 2013 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (7 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 大学の調理実習授業で行う生活文化ESC(Education for Sustainable Consumption) ―持続可能なライフスタイルと調理-2015

    • Author(s)
      片平理子 上村協子
    • Journal Title

      消費者教育 第35冊

      Volume: 35

    • NAID

      130008039898

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 大学生における金融教育の現状と課題-日本、台湾、中国における「金融教育に関するアンケート」調査から-2014

    • Author(s)
      藤野次雄
    • Journal Title

      信金中金月報

      Volume: 第13巻第6号(通巻499号)

    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Journal Article] 生活創造時代の消費者教育2013

    • Author(s)
      上村協子
    • Journal Title

      生活福祉研究

      Volume: 85 Pages: 4-20

    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Journal Article] 「金融教育に関するアンケート」調査からみた日本と台湾における消費者教育の実態とその課題2013

    • Author(s)
      藤野次男
    • Journal Title

      信金中金月報

      Volume: 第12巻第6号(通巻486号) Pages: 8-22

    • NAID

      40019697466

    • Related Report
      2012 Annual Research Report
  • [Presentation] 大学の調理実習授業で行う生活文化ESC(Education for Sustainable Consumption) ―持続可能なライフスタイルと調理―2014

    • Author(s)
      片平理子、上村協子
    • Organizer
      日本消費者教育学会 第34回 全国大会
    • Place of Presentation
      札幌エルプラザ
    • Year and Date
      2014-10-05
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 「地産地消」をテーマとした企業との連携による プロジェクト型授業の学習効果について2014

    • Author(s)
      山岡義卓、小野由美子、上村協子
    • Organizer
      日本消費者教育学会 第34回 全国大会
    • Place of Presentation
      札幌エルプラザ
    • Year and Date
      2014-10-05
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 「地産地消」をテーマとした企業との連携によるプロジェクト型授業の学習効果について2014

    • Author(s)
      山岡義卓、小野由美子、上村協子
    • Organizer
      日本消費者教育学会 関東支部
    • Place of Presentation
      日本女子大学 百年館
    • Year and Date
      2014-06-28
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 大学の調理実習授業で行う生活文化ESC(Education for Sustainable Consumption) ―持続可能なライフスタイルと調理―2014

    • Author(s)
      片平理子、池田とく恵、上村協子
    • Organizer
      日本消費者教育学会 関西支部
    • Place of Presentation
      大阪教育大学天王寺キャンパス
    • Year and Date
      2014-06-14
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 「家庭生活の経済的研究」の系譜-松平友子『家事経済学』(1925)を起点として-」

    • Author(s)
      上村協子
    • Organizer
      2013年度 生活経済学会関東部会
    • Place of Presentation
      東洋大学白山校舎1号館5階 東京都文京区白山5-28-20
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] 6次産業化と食農教育

    • Author(s)
      上村協子
    • Organizer
      日本消費者教育学会 第32回 全国大会
    • Place of Presentation
      川崎医療福祉大学
    • Related Report
      2012 Annual Research Report
  • [Presentation] 生活文化ESC(Education for Sustainable consumption)視点を取り入れた調理実習授業の試行

    • Author(s)
      片平理子
    • Organizer
      日本食生活学会第45回大会
    • Place of Presentation
      九州女子大学
    • Related Report
      2012 Annual Research Report
  • [Remarks] 生活文化ESC

    • URL

      http://uemuralabo.webcrow.jp/

    • Related Report
      2014 Annual Research Report

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Published: 2011-04-06   Modified: 2019-07-29  

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