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The construction of program for practical education of agriculture and food system as general study

Research Project

Project/Area Number 23531254
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Education on school subjects and activities
Research InstitutionKyoto University of Education

Principal Investigator

TSUCHIYA Hideo  京都教育大学, 教育学部, 教授 (20188577)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) YUKAWA Natsuko  京都教育大学, 教育学部, 准教授 (40259510)
Project Period (FY) 2011-04-28 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2014: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2013: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2012: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2011: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords五感の体験教育 / 授業プログラム / フランス版味覚教育 / 日本版味覚教育 / 和食(日本食) / 教育効果 / 教育プログラム / うま味 / 国際情報交換(フランス) / 国際情報交流,フランス
Outline of Final Research Achievements

I conducted investigation about agricultural products, agricultural education, etc. which compares with a common farm worker the farm worker of Kyoto adhering to quality who ships farm products to a pro's cook directly. I analyzed the result and manufactured the lesson program of the Japanese version taste education which harnessed the result. I practiced the lesson to the lesson program faithfully, and analyzed and evaluated the education effect.
I carried out the lesson to the fourth grader in an elementary school. As a result, the children who recognize that it is "he having become more favorite about Japanese-style food" and "Japanese-style food's being a dish with a sense of the season" increased in number intentionally statistically compared with lesson before. Moreover, by receiving a lesson, children's eating habits changed statistically in part. It came to a conclusion to have sufficient education effect which changes the consciousness to children's Japanese-style food.

Report

(5 results)
  • 2014 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2013 Research-status Report
  • 2012 Research-status Report
  • 2011 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2015 2014 2013 2012

All Journal Article (4 results) (of which Open Access: 1 results) Presentation (6 results) Book (4 results)

  • [Journal Article] 京都市における農業生産者の栽培目標とその特徴2014

    • Author(s)
      土屋英男・杉浦弘寿
    • Journal Title

      日本農業教育学会誌

      Volume: 45(別号) Pages: 39-42

    • Related Report
      2014 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 中学校「技術・家庭科」における栽培と調理実習の連携の現状 ー京都府の中学校教員への調査からー2014

    • Author(s)
      中須晴南 ・ 湯川夏子 ・ 土屋英男 ・ 中西洋子
    • Journal Title

      京都教育大学教育実践研究紀要

      Volume: 第14号 Pages: 51-60

    • NAID

      120006397444

    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Journal Article] フランスの味覚教育の現状と課題 ー文献調査からー2013

    • Author(s)
      中村みなみ ・ 土屋英男 ・ 湯川夏子
    • Journal Title

      京都教育大学 教育実践研究紀要

      Volume: 第13号 Pages: 129-134

    • NAID

      120006397333

    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Journal Article] フランスの味覚教育の現状と課題 ー現地調査からー2013

    • Author(s)
      土屋英男 ・ 中村みなみ ・ 湯川夏子
    • Journal Title

      京都教育大学 教育実践研究紀要

      Volume: 第13号 Pages: 135-144

    • NAID

      120006397354

    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] 調理人に直接出荷する野菜生産者の栽培目標とその特徴2014

    • Author(s)
      土屋英男・杉浦弘寿
    • Organizer
      日本産業技術教育学会
    • Place of Presentation
      熊本大学教育学部
    • Year and Date
      2014-08-23 – 2014-08-24
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 中学校「技術・家庭科」における栽培と調理実習の連携授業の実践 ー連携に適した野菜の選定及び万願寺とうがらしを用いた教材の提案ー2014

    • Author(s)
      中須春南・湯川夏子・中西洋子
    • Organizer
      日本家政教育学会
    • Place of Presentation
      岡山大学教育学部
    • Year and Date
      2014-06-28 – 2014-06-29
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 小学校における米を題材とした味覚教育の実践2014

    • Author(s)
      湯川夏子・堀マリア
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場
    • Year and Date
      2014-05-23 – 2014-05-25
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 中学校技術・家庭科における栽培と調理実習の連携授業2013

    • Author(s)
      中須晴南 ・ 山下道夫 ・ 橋本松子 ・ 内海真奈美 ・ 湯川夏子
    • Organizer
      日本食育学会 ・ 第7回学術大会
    • Place of Presentation
      東京聖栄大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 中学校「技術・家庭科」における栽培と調理実習の連携の現状 ー京都府の中学校教員への調査からー2013

    • Author(s)
      中須晴南 ・ 湯川夏子 ・ 中西洋子
    • Organizer
      日本家庭科教育学会 第56回大会
    • Place of Presentation
      弘前大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 日本版味覚教育プログラムの開発 ~料理職人を対象とした食の味わい方、食材の選び方および味覚教育~2013

    • Author(s)
      杉浦弘寿 ・ 土屋英男
    • Organizer
      日本産業技術教育学会近畿支部 第30回研究発表会 講演論文集
    • Place of Presentation
      兵庫教育大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Book] 5花や芽を食べる野菜 ブロッコリー アスパラガス ミョウガ2015

    • Author(s)
      土屋英男(監修)
    • Total Pages
      47
    • Publisher
      ポプラ社
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Book] よく分かる環境教育 (うち、「食料・健康(食農教育から)」)2013

    • Author(s)
      水山光春 ・ 土屋英男 他
    • Total Pages
      170
    • Publisher
      ミネルヴァ書房
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Book] 技術・家庭 技術分野2012

    • Author(s)
      土屋英男
    • Publisher
      開隆堂
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Book] フランス味覚休刊現地レポート2012

    • Author(s)
      土屋英男、湯川夏子、他
    • Total Pages
      37
    • Publisher
      (株)モクモク流農村産業研究所
    • Related Report
      2011 Research-status Report

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Published: 2011-08-05   Modified: 2019-07-29  

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