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Development of MK-7 free fermented soy-bean-like food

Research Project

Project/Area Number 23650473
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionUniversity of Tsukuba

Principal Investigator

HIRAMATSU Yuji  筑波大学, 医学医療系, 准教授 (30302417)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) KITAMURA Yutaka  筑波大学, 生命環境系, 教授 (20246672)
HASEGAWA Yuichi  筑波大学, 医学医療系, 准教授 (00251059)
HORIGOME Hitoshi  筑波大学, 医学医療系, 教授 (50241823)
Project Period (FY) 2011 – 2012
Project Status Completed (Fiscal Year 2012)
Budget Amount *help
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2012: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2011: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords特殊栄養食品 / 納豆 / ビタミンK / ワーファリン / MK-7 / 食品工学 / 食品
Research Abstract

納豆粘性物質中のビタミンKの分解特性の解明
納豆粘性物質の乾燥特性の解明のための評価を実施し、紫外線照射や加熱操作の適用性の向上、粘性物質の保存性や加工性の向上、および高い次元での納豆風味の再現を目指した。
efficiency of UV for MK-7 reduction
function of the dried viscous liquid. The developed food was completely MK-7 free and had good taste nearly like true natto.

Report

(3 results)
  • 2012 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2011 Research-status Report

Research Products

(5 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] ビタミンKオフ納豆風味大豆加工食品の開発.2013

    • Author(s)
      北村 豊
    • Journal Title

      New Food Industry

      Volume: 55 Pages: 21-28

    • NAID

      40019544912

    • Related Report
      2012 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ビタミンKオフ納豆風味大豆加工食品の開発2012

    • Author(s)
      北村 豊, 平松祐司, 斉藤有希
    • Journal Title

      New Food Industry

      Volume: 55 Pages: 21-28

    • NAID

      40019544912

    • Related Report
      2012 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ビタミンKオフ納豆風味大豆食品の試作2013

    • Author(s)
      平松祐司, 堀米仁志, 北村 豊
    • Organizer
      第76回茨城心臓血管研究会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場、つくば市
    • Year and Date
      2013-03-02
    • Related Report
      2012 Final Research Report
  • [Presentation] ワーファリン内服患者のためのビタミンKオフ納豆風味大豆食品の開発研究-第一報2013

    • Author(s)
      平松祐司, 北村 豊, 田中麻理, 堀米仁志, 榊原 謙
    • Organizer
      第43回日本心臓血管外科学会学術総会
    • Place of Presentation
      ホテルグランパシフィック台場、東京
    • Year and Date
      2013-02-25
    • Related Report
      2012 Final Research Report
  • [Presentation] ワーファリン内服患者のためのビタミンKオフ納豆風味大豆食品の開発研究-第一報.

    • Author(s)
      平松祐司
    • Organizer
      第43回日本心臓血管外科学会学術総会
    • Place of Presentation
      ホテルグランパシフィック(東京都)
    • Related Report
      2012 Annual Research Report

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Published: 2011-08-04   Modified: 2019-07-29  

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