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Precision health management and sustainable fattening for next generation Wagyu creating local region brand

Research Project

Project/Area Number 23H00350
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

近藤 直  京都大学, 農学研究科, 教授 (20183353)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 鈴木 哲仁  三重大学, 生物資源学研究科, 准教授 (00723115)
小川 雄一  京都大学, 農学研究科, 准教授 (20373285)
大土井 克明  京都大学, 農学研究科, 助教 (90372557)
Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥47,710,000 (Direct Cost: ¥36,700,000、Indirect Cost: ¥11,010,000)
Fiscal Year 2025: ¥9,490,000 (Direct Cost: ¥7,300,000、Indirect Cost: ¥2,190,000)
Fiscal Year 2024: ¥15,470,000 (Direct Cost: ¥11,900,000、Indirect Cost: ¥3,570,000)
Fiscal Year 2023: ¥22,750,000 (Direct Cost: ¥17,500,000、Indirect Cost: ¥5,250,000)
Keywords地域ブランド牛創出 / 多入力多出力系情報解析 / 血中ビタミンA簡易計測 / ストレス計測 / メタンガス回収 / 和牛 / 精密畜産 / ビタミンA / ストレス / メタンガス
Outline of Research at the Start

スマート化が遅れている畜産において消費者の需要に応じた地域や農家の戦略に基づき,カスタマイズして導入可能となるセンサ群の技術を確立するため,まず,健康管理に重要なビタミンAセンサ(2種類)の実用化を目指す。同時に,これまで困難だったストレス計測,および肥育牛に与えられる種々の刺激情報の収集により,ばらつきのある個々の肥育牛の肉体的・精神的健康管理の行えるシステムの構築を行う。さらに小規模であるが故に可能となるメタンガスの回収,糞尿の分散型処理と再利用を牛舎で行うことで,海外の「Wagyu」生産との差別化を視野に入れ,我が国の農家に提案可能な持続的「和牛」生産を目指す。

Report

(1 results)
  • 2023 Comments on the Screening Results

URL: 

Published: 2023-04-13   Modified: 2025-04-17  

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