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Preventing Accidents in School lunch for Food Allergies: Consideration of Strategies and Development of Support Applications.

Research Project

Project/Area Number 23K01977
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionBeppu University

Principal Investigator

高松 伸枝  別府大学, 食物栄養科学部, 教授 (90331876)

Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2024: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords食物アレルギー / 対応給食 / アレルゲン / アクシデント / インシデント
Outline of Research at the Start

本研究は,事故が多発する保育・教育施設内の食物アレルギーの給食対応について,先行
研究で集積されたインシデント・アクシデント報告の事例分析及び根本要因分析を行い,患児の臨床症状との関連を鑑みた再発防止策を検討する.次に,給食提供時に保護者と学校栄養士が行う献立チェック業務のミスを防ぐために,原因食物検索を自動化した支援アプリケーション(以下アプリ)を開発する.さらに,福岡市内にて本プロトタイプを用いたパイロットスタディを行い,実行可能性について検証する.

URL: 

Published: 2023-04-13   Modified: 2023-07-19  

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