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Research to improve the quality and safety of nursing care food by measuring changes in physical properties of food in a retort sterilizer

Research Project

Project/Area Number 23K05111
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionHiroshima University

Principal Investigator

羽倉 義雄  広島大学, 統合生命科学研究科(生), 教授 (50237913)

Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2025: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2024: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Keywords食品物性 / レトルト殺菌装置 / 非破壊計測 / 包装容器
Outline of Research at the Start

本研究課題では、介護食や咀嚼・嚥下困難者食としてのレトルトパウチ食品の安全性と品質の向上を目指す。レトルト殺菌中のレトルト介護食の「硬さ」および「調理の進行程度」を高温・高圧下のレトルト殺菌装置内で、包装容器外から非破壊的に測定する計測技術を確立する。これらの技術は、介護食向けのレトルト食品の加熱殺菌条件(確実に設定した硬さを担保し、かつ過不足ない殺菌条件)の厳密な設定を可能にし、同一ロット間の硬さの違いを厳密に計測することも可能にする。

URL: 

Published: 2023-04-13   Modified: 2023-07-19  

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