• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Application of Spectroscopic Image Analysis Technology Using Liquid Crystal Tunable Filter to Fruit Vegetable Ripening Judgment System

Research Project

Project/Area Number 23K05141
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTomakomai National College of Technology

Principal Investigator

岩波 俊介  苫小牧工業高等専門学校, 創造工学科, 教授 (00290669)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 原田 恵雨  苫小牧工業高等専門学校, 創造工学科, 助教 (70634905)
若生 一広  仙台高等専門学校, 総合工学科, 教授 (90500893)
Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2025: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Keywords液晶波長可変フィルタ / WR-LCTF / 分光画像解析 / 果菜 / 登熟判定
Outline of Research at the Start

近年,国内生産が増加している高付加価値果菜の品質は,登熟段階の熟成度の判定が鍵となるが,熟成判定には色調判定,抜取検査(官能検査),化学機器測定を組合せた検査手法が主流となっている.これらの方法では,検査時間を要することに加えて複数個体の熟成の「分布特性」の判定が難しい.
本研究では各種成分に起因する熟成度の「分布特性」を非破壊・非接触で迅速・簡便に把握する手法として,「超広波長域に対応可能な液晶波長可変フィルタ(WR-LCTF)」を用いたイメージングデータを取得し,対する各種化学分析データを得たのちに,AI解析を用いて評価手法創出の可能性を検証し,応用に向けた検証から実現化を目指す.

URL: 

Published: 2023-04-13   Modified: 2023-07-19  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi