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Mechanisms of synergistic effects on prevention from hypertension by simultaneous intake of kelp and vinegar.

Research Project

Project/Area Number 23K10905
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionKobe Women's University

Principal Investigator

栗原 伸公  神戸女子大学, 家政学部, 教授 (10234569)

Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2025: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords昆布摂取 / 酢摂取 / 相乗効果 / 高血圧予防 / メカニズム
Outline of Research at the Start

昆布摂取は高血圧ラットの血圧上昇を抑制するが、同時に酢を摂取させると相乗効果が見られ強い抑制作用が観察される。この効果は日常的な少量の昆布摂取による高血圧予防に道を拓く可能性がある。本研究はこのメカニズムに仮説として3つの経路を掲げ検討するものであり、腎血管性高血圧モデルラットに昆布、酢及びその両方を摂取させ、各臓器のFFAR3,2、活性型AMPK、PGC1-α、PPARγ、活性型eNOS、活性型アルギニノコハク酸合成酵素・分解酵素の蛋白量、血清NO2/NO3、盲腸内容物中SCFA量の測定と腸内細菌叢解析を行い、群間で比較する。そこで関与が示唆された昆布成分は、投与実験を行い効果の確認を行う。

URL: 

Published: 2023-04-13   Modified: 2023-07-19  

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