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Influence of dietary long-chain fatty acid on immunoglobulin A coating of commensal gut bacteria

Research Project

Project/Area Number 23K10959
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionOkayama University

Principal Investigator

鶴田 剛司  岡山大学, 環境生命自然科学学域, 准教授 (90728411)

Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2025: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords動物性油脂 / 長鎖飽和脂肪酸 / 腸内細菌 / IgA
Outline of Research at the Start

動物性油脂の多量摂取は肥満および生活習慣病リスクを高めるだけでなく、腸管免疫系を担う主要抗体であるIgAと腸内細菌の関係性を変化させることが近年観察されている。本研究では、動物性油脂を多量摂取した際に大腸内に流入する長鎖飽和脂肪酸がIgAと腸内細菌の結合に対してどのように作用しているかを検証し、動物性油脂の多量摂取にともなう肥満病態の形成機序の一端を明らかにすることを目的とする。

URL: 

Published: 2023-04-13   Modified: 2023-07-19  

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