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The investigation of the effect and underlying mechanism by which the intake of sugars and fats attenuates the beneficial effects after meals.

Research Project

Project/Area Number 23K18452
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research InstitutionKyoto Prefectural University

Principal Investigator

岩崎 有作  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (60528420)

Project Period (FY) 2023-06-30 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2024: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
KeywordsGLP-1 / 求心性迷走神経 / 糖 / 脂質
Outline of Research at the Start

美味しい糖や脂質が多く含まれるファストフードのような食品の過剰摂取は健康に悪影響を及ぼすことは自明である。この作用機序として、「糖・脂質の摂取で強く分泌促進される因子Xが、食後の有益機能発揮に重要な腸ホルモンGLP-1(glucagon-like peptide-1)の作用を阻害する」という新規概念を提唱し、検討する。そして、因子Xの分泌を抑制する食品成分Yを用いることで、食後のGLP-1作用を増大させて有益機能を誘導できるか検証する。

URL: 

Published: 2023-07-04   Modified: 2023-08-29  

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