• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

食品系バイオマスを活用したヘルスケア製品の開発

Research Project

Project/Area Number 23K20667
Project/Area Number (Other) 21H00808 (2021-2023)
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund (2024)
Single-year Grants (2021-2023)
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionShimane University

Principal Investigator

鶴永 陽子  島根大学, 学術研究院人間科学系, 教授 (60517051)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 松本 真悟  島根大学, 学術研究院農生命科学系, 教授 (00346371)
松野 恭子  東亜大学, 公私立大学の部局等, 教授 (00461278)
坂口 剛正  広島大学, 医系科学研究科(医), 教授 (70196070)
板村 裕之  島根大学, その他部局等, 名誉教授 (80109040)
高橋 哲也  島根大学, 学術研究院人間科学系, 教授 (90325035)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥16,900,000 (Direct Cost: ¥13,000,000、Indirect Cost: ¥3,900,000)
Fiscal Year 2024: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2023: ¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2022: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Keywordsバイオマス / ポリフェノール / タンニン / 抗ウイルス / タンパク質 / 食品系バイオマス / 嚥下困難者用食品 / ゲル濾過 / 抗ウィルス / 抗菌性 / 消臭性 / 多糖類 / クロマト分画 / 機能性評価 / 有効利用 / 抗酸化性 / 機能性 / ヘルスケア製品
Outline of Research at the Start

本研究では、食品系バイオマスの優れた機能性に安定性と普遍性を持たせ、ヘルスケア製品として活用できる技術を開発する。まず、機能性成分、残留農薬や可能収集量、収集の難易を指標にして優れた食品系バイオマスを探索する。次に、選定した食品系バイオマスの機能性成分の効率的かつ低コストな抽出・素材化処理方法を明らかにし、さらに抗ウイルス性、抗菌性、消臭性を明らかにする。最終的にこれらの機能を付与したヘルスケア製品を開発する。

Outline of Annual Research Achievements

2023年度は軟化などにより廃棄される未利用資源の渋ガキ(未脱渋)ペーストを嚥下困難者食の素材として活用する方法を重点的に検討した。渋ガキに含まれるタンニンは、タンパク質と強く結合することが知られている。我々はこの特性を利用して、カキ‘西条’の規格外果実を利用した介護用食品素材の作製を試みた。渋ガキペーストと豆乳との割合を変えて混合したペーストと、調理器具の1つであるエスプーマで処理した泡状試料を作製し、可溶性タンニン含量(渋味の指標)、密度(起泡性の指標)、試料の高さ(泡沫安定性の指標)、色調、テクスチャー評価指標(硬さ応力、付着性、凝集性)を評価した。その結果、渋ガキペーストの割合を増やすほど、試料の高さ、a*値(赤~緑)、b*値(黄~青)、硬さ応力、付着性の値が高まることがわかった。テクスチャー評価指標の数値を嚥下困難者用食品の評価基準と照合すると、渋ガキペースト30%以上のペーストならびに泡沫試料は規格基準Ⅲに該当することが明らとなり、介護用食品としての利用が可能であることが示唆された。さらに、本技術を応用してスイーツを試作し、官能評価を実施したところ、高い評価が得られた。
また、ウイルス不活化などの機能性を有する有用成分を得るため、ゲルクロマトグラフによるカキバイオマス・ポリフェノールの分画を試みている。2022年には、60%エタノール-8M尿素(6:4、pH2)溶媒で分画を試みたが、エタノール溶媒ではゲルにポリフェノールが吸着されるためか、溶出できなかった。溶媒を溶出実績のあるアセトンに変え、溶出した分画のアセトン溶媒を蒸発させたのち水で溶解する方法を試みたところ、抗ウイルス評価のための試料を得ることができた。今後、この分画液について抗ウイルス評価を行う予定である。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

食品系バイオマスの収集、機能性評価、嚥下困難者用食品の試作については、それぞれ学会発表ならびに学会誌に掲載することができた。また、2023年度には課題となっていたクロマトによる抽出液の分画についても方法を見出すことができた。
そのため、全体的には「おおむね順調」と判断された。

Strategy for Future Research Activity

各食品系バイオマスの分画試料液について、抗ウイルスなどの機能性評価を実施する。また、2024年度は本研究の最終年度となる。そのため、これまでに得られたデータを整理、解析し、積極的に学会、論文等で発表する。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • Research Products

    (16 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results,  Open Access: 8 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Enzymatic tissue browning caused by biological membrane degradation in the young immature fruit of ‘Moriya’ persimmon (Diospyros kaki Thunb.)2024

    • Author(s)
      Honda Manabu、Nakatsuka Akira、Esumi Tomoya、Yamauchi Naoki、Yoshikiyo Keisuke、Tamura Fumio、Yonenaga Yuji、Yahara Ikuya、Kawaguchi Hiroshi、Kuroki Katsuo、Kagawa Ayaka、Itamura Hiroyuki
    • Journal Title

      Scientia Horticulturae

      Volume: 323 Pages: 112555-112555

    • DOI

      10.1016/j.scienta.2023.112555

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 豆乳とカキの混合による渋味のないペーストの調製とエスプーマを活用した介護食品素材への利用可能性2024

    • Author(s)
      鶴永 陽子、細見有李、松野恭子、高橋哲也
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌= Food preservation science

      Volume: 50 Pages: 83-92

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] カキ'太天'における個包装ドライアイス脱渋が貯蔵性に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      三島 晶太、持田 圭介、 大畑 和也、 高橋 利幸、 川上 裕也、 倉橋 孝夫、 松本 敏一 、櫻井 直樹 、板村 裕之
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌= Food preservation science

      Volume: 49 Pages: 181-188

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Comparison of Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Pulverized and Unutilized Portions of Waxy Barley2023

    • Author(s)
      Furuichi Tsugumi、Abe Daigo、Uchikawa Takuya、Nagasaki Toshihiro、Kanou Mina、Kasuga Junko、Matsumoto Shingo、Tsurunaga Yoko
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 12 Issue: 14 Pages: 2639-2639

    • DOI

      10.3390/foods12142639

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effects of Steam Treatment Time and Drying Temperature on Properties of Sweet Basil’s Antioxidants, Aroma Compounds, Color, and Tissue Structure2023

    • Author(s)
      Tsurunaga Yoko、Kanou Mina
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 12 Issue: 8 Pages: 1663-1663

    • DOI

      10.3390/foods12081663

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Removal of astringency from persimmon paste via polysaccharide treatment2022

    • Author(s)
      Tsurunaga Yoko、Takahashi Tetsuya、Kanou Mina、Onda Misaki、Ishigaki Mika
    • Journal Title

      Heliyon

      Volume: 8 Issue: 9 Pages: e10716-e10716

    • DOI

      10.1016/j.heliyon.2022.e10716

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effect of different tea manufacturing methods on the antioxidant activity, functional components, and aroma compounds of Ocimum gratissimum2022

    • Author(s)
      Tsurunaga Yoko、Kanou Mina、Ikeura Hiromi、Makino Masatomo、Oowatari Yasuo、Tsuchiya Izumi
    • Journal Title

      LWT

      Volume: 169 Pages: 114058-114058

    • DOI

      10.1016/j.lwt.2022.114058

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effects of soy milk and condensed milk on astringency removal, astringency recurrence, appearance, and syneresis in persimmon paste2022

    • Author(s)
      Tsurunaga Yoko、Onda Misaki
    • Journal Title

      Acta Horticulturae

      Volume: 1338 Issue: 1338 Pages: 365-374

    • DOI

      10.17660/actahortic.2022.1338.52

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluation of the Antioxidant Activity, Deodorizing Effect, and Antibacterial Activity of ‘Porotan’ Chestnut By-Products and Establishment of a Compound Paper2021

    • Author(s)
      Yoko Tsurunaga , Tetsuya Takahashi
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 10 Issue: 5 Pages: 1141-1141

    • DOI

      10.3390/foods10051141

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Antioxidant Activity of the Different Parts of Dokudami (<i>Houttuynia Cordata</i> Thunb) and the Effects of Manufacturing Processes on the Polyphenol Content, Antioxidant Activity, and Color Tone of Its Tea2021

    • Author(s)
      Mina KANOU , Yoko TSURUNAGA
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 72 Issue: 10 Pages: 642-654

    • DOI

      10.11428/jhej.72.642

    • NAID

      130008108181

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 豆乳と柿を使用した嚥下困難者用食品の試作2023

    • Author(s)
      鶴永陽子, 細見有李
    • Organizer
      一般社団法人日本食品保蔵科学会第72回
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] もち性大麦の搗精粒と外皮部分の色調,ビタミン,脂肪酸の比較2023

    • Author(s)
      古都丞美, 鶴永陽子
    • Organizer
      一般社団法人日本食品保蔵科学会第72回
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] カキ果実および柿渋由来のカキタンニンの溶解性とゲルろ過分画2023

    • Author(s)
      板村裕之・鶴永陽子
    • Organizer
      令和6年度園芸学会春季大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] エタノール溶媒を用いたゲルろ過によるカキ果実のポリフェノール分画の試み2023

    • Author(s)
      板村裕之、鶴永陽子
    • Organizer
      2023年度園芸学会春季大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Effects of soy milk and condensed milk on astringency removal, astringency recurrence, appearance, and syneresis in persimmon paste2021

    • Author(s)
      Yoko Tsurunaga
    • Organizer
      7th International Symposium on Persimmon
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of cultivation conditions and electrolyzed hydrogen water treatment on black staining in 'Taishu' persimmon fruit. 7’th international symposium of persimmon2021

    • Author(s)
      H. Itamura, K. Nomura, S. Kabayama, M. Amano, Y. Hamauzu, K. Nakai, I. Matsushita, K. Sawada, T. Esumi and A. Nakatsuka
    • Organizer
      7th International Symposium on Persimmon
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi