• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

栽培履歴が野菜貯蔵中の機能性成分含量に及ぼす影響と変動予測モデルの構築

Research Project

Project/Area Number 23K21249
Project/Area Number (Other) 21H02319 (2021-2023)
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund (2024)
Single-year Grants (2021-2023)
Section一般
Review Section Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

圖師 一文  宮崎大学, 農学部, 教授 (50435377)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 霧村 雅昭  宮崎大学, 農学部, 助教 (40433065)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥17,550,000 (Direct Cost: ¥13,500,000、Indirect Cost: ¥4,050,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2021: ¥7,930,000 (Direct Cost: ¥6,100,000、Indirect Cost: ¥1,830,000)
Keywords機能性成分 / 予測モデル / トマト / 貯蔵 / 栽培履歴 / ペクチン / イチゴ / 食感 / 環境データ / ビタミンC / 抗酸化活性 / 抗酸化酵素 / 塩ストレス
Outline of Research at the Start

本研究の目的は,栽培履歴が貯蔵中の機能性成分含量の変化に及ぼす影響を明らかにするとともに,栽培履歴から機能性成分含量の貯蔵中の変化を予測する手法を確立することである。具体的には,様々な栽培環境下で栽培した野菜の貯蔵中における機能性成分含量と抗酸化システムの変化を調べ,栽培履歴(栽培時の環境,生育,光合成機能)との関連性を明らかにする.その後,栽培履歴を用いて貯蔵中の機能性成分の変化を予測するための数理モデルを作成する。

Outline of Annual Research Achievements

今年度は,これまでの研究結果の再現性を得るために、塩ストレスおよび乾燥ストレス下で栽培したトマトの貯蔵に伴う機能性成分含量ならびに食感やアスコルビン酸含量と関連するペクチンの代謝を明らかにすること、環境(複合型気象計測センサーや土壌マルチセンサーを設置し温度,湿度,二酸化炭素濃度,飽差,日射量,土壌水分,土壌EC,土壌温度を取得)データなどの培履履歴が貯蔵中の機能性成分含量に及ぼす影響とその関連性を相関ネットワーク分析を使って可視化することを目的として実験行った。
この結果、次の研究成果が得られた。
① トマトに塩ストレス(養液栽培の培養液に塩化ナトリウムを添加)と乾燥ストレス(通常の3分の1のかん水量)を付与し,収穫した果実を5℃で貯蔵した。その後,貯蔵1週間毎(7,14,21日)に機能性成分,活性酸素を消去するアスコルビン酸-グルタチオンサイクル酵素活性と活性酸素生成量の変化を測定し,塩ストレスによって貯蔵中の変化が異なることを明らかにした。例えば,冷涼な時期に時期に収穫した果実を貯蔵した場合,機能性含量が上昇するが,気温が高い時期に収穫した果実を貯蔵した場合含量の上昇は認められなかった。
② トマトに乾燥ストレス(通常の3分の1のかん水量)を付与して栽培し,収穫した果実を5℃で貯蔵した。その後,貯蔵1週間毎(7,14,21日)にペクチンの代謝酵素活性を測定した結果、栽培時期によって貯蔵に伴う変化が異なり、時期によってペクチン代謝酵素(ペクチンメチルエステラーゼ)の貯蔵に伴う変化が異なることを明らかにした。
③栽培環境データは現在取りまとめ中である。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

3: Progress in research has been slightly delayed.

Reason

環境データなどの培履履歴が貯蔵中の機能性成分含量に及ぼす影響とその関連性を相関ネットワーク分析を使って可視化することを目的として実験行ったが、環境データの取りまとめが遅れ、関連性の可視化が十分に実施できていないため。

Strategy for Future Research Activity

今後は,今年が研究の最終年であるため,これまでに得られた結果をまとめるとともに環境条件などの栽培が貯蔵中の機能性成分含量に及ぼす影響とその関連性を相関ネットワーク分析を使って可視化する。この結果をもとに,栽培履歴の中で貯蔵中の機能性成分含量の変動に対する重要なパラメーターを抽出・可視化し、モデル化を行う。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 1 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Light/Darkness-Controlled Ascorbic Acid and Antioxidant System in In Vitro and Intact Fruits of Different Tomato Cultivars2024

    • Author(s)
      ZUSHI Kazufumi、SUEHARA Chisato、SHIRAI Minori
    • Journal Title

      Environment Control in Biology

      Volume: 62 Issue: 2 Pages: 49-56

    • DOI

      10.2525/ecb.62.49

    • ISSN
      1880-554X, 1883-0986
    • Year and Date
      2024-04-01
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Combined Effects of the Training Method and Deficit Irrigation on the Yield and Fruit Quality of Semi-Determinate Cherry Tomato (<i>Solanum lycopersicum</i> L.)2023

    • Author(s)
      Zushi Kazufumi, Takita Kohei, Egawa Ritsuki
    • Journal Title

      Environment Control in Biology

      Volume: 61 Issue: 2 Pages: 37-43

    • DOI

      10.2525/ecb.61.37

    • ISSN
      1880-554X, 1883-0986
    • Year and Date
      2023-04-01
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of Cultivar, Growth, and Environmental Factors on Lutein Content in Spinach (<i>Spinacia oleracea</i>) for Processing2023

    • Author(s)
      Nakamura Takeshi、Yatsushiro Takeshi、Nagayoshi Yoshifumi、Zushi Kazufumi
    • Journal Title

      Horticultural Research (Japan)

      Volume: 22 Issue: 4 Pages: 287-294

    • DOI

      10.2503/hrj.22.287

    • ISSN
      1347-2658, 1880-3571
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Tissue-dependent seasonal variation and predictive models of strawberry firmness2023

    • Author(s)
      Zushi Kazufumi, Yamamoto Miyu, Matsuura Momoka, Tsutsuki Kan, Yonehana Asumi, Imamura Ren, Takahashi Hiromi, Kirimura Masaaki
    • Journal Title

      Scientia Horticulturae

      Volume: 307 Pages: 111535-111535

    • DOI

      10.1016/j.scienta.2022.111535

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Seasonal Variation and a Statistical Predictive Model in Assessing Health-promoting Properties of Cherry Tomato under Long-term Cultivation2022

    • Author(s)
      ZUSHI Kazufumi、FUKUDA Taiki、MORI Yudai、TAKAHASHI Hiromi、KIRIMURA Masaaki
    • Journal Title

      Environment Control in Biology

      Volume: 60 Issue: 1 Pages: 91-101

    • DOI

      10.2525/ecb.60.91

    • NAID

      130008158759

    • ISSN
      1880-554X, 1883-0986
    • Year and Date
      2022-01-01
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Correlation network analysis identified the key interactions of texture profiles with the sensory, physical, and organoleptic properties of cherry tomato cultivars grown under salt stress2022

    • Author(s)
      Zushi Kazufumi、Higashijima Mai
    • Journal Title

      Scientia Horticulturae

      Volume: 293 Pages: 110754-110754

    • DOI

      10.1016/j.scienta.2021.110754

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 塩ストレスが長期栽培したトマトの貯蔵に伴う食味およびテクスチャーの変化に及ぼす影響とネットワーク分析による関連性評価,2023

    • Author(s)
      圖師一文, 黒田仁美, 山添瑚夏, 三原理子
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部 2023 年北九州大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 塩ストレスがトマト貯蔵中のアスコルビン酸含量と抗酸化システムに及ぼす影響の品種・季節間差2023

    • Author(s)
      山添瑚夏, 圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部 2023 年北九州大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 長期多段取り栽培がミニトマト果実の貯蔵中の食味,テクスチャーに及ぼす影響2023

    • Author(s)
      三原理子, 圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部 2023 年北九州大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] Effect of environmental factors, growth traits, and chlorophyll a fluorescence OJIP transients on lutein content of spinach (Spinacia oleracea) for frozen processing2023

    • Author(s)
      Takeshi Nakamura, Kazufumi Zushi
    • Organizer
      The 4th Asian Horticultural Congress
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 収穫時期がトマト貯蔵中の機能性成分含量の変化に及ぼす影響:長期多段取りミニトマトのケーススタディ2022

    • Author(s)
      圖師一文,山下華菜,高橋ひろみ
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部2022年熊本大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] LED植物工場でのレタス栽培における掻取収穫が収量と品質に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      迫 里沙,永田奏絵,柳沢美遥,圖師一文,霧村雅昭
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部2022年熊本大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] LED植物工場産レタスの品種と包装,貯蔵温度の違いが品質に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      柳沢美遥,永田奏絵,迫 里沙,圖師一文,霧村雅昭
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部2022年熊本大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 栽培環境による野菜の食味・機能性の変化:トマトとイチゴの研究から見えてくるもの2022

    • Author(s)
      圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部2022年熊本大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 加工・業務用ホウレンソウの花芽発達段階とルテイン含量の関係2021

    • Author(s)
      中村剛,永吉嘉文,圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi