Project/Area Number |
23K22225
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Okayama Prefectural University |
Principal Investigator |
山本 登志子 (鈴木登志子) 岡山県立大学, 保健福祉学部, 教授 (60301313)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
穂苅 真樹 岡山県立大学, 情報工学部, 教授 (20375223)
石井 香代子 福山大学, 生命工学部, 教授 (20462070)
川上 祐生 岡山県立大学, 保健福祉学部, 准教授 (30453202)
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Project Period (FY) |
2024-04-01 – 2025-03-31
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Project Status |
Granted (Fiscal Year 2024)
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Budget Amount *help |
¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2024: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
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Keywords | 嚥下調整食 / 嚥下機能評価 / 機能性食品 / 調理加工 |
Outline of Research at the Start |
本研究では,慢性炎症予防効果を有する食品機能性成分の単離同定とその効果の検証,そしてそれを利用した嚥下調整食の開発に取り組む。さらに,食品加工や調理過程でその機能性に変化が生ずるか否かを検討する。その結果をもとに,適切な条件で機能性を有する嚥下調整食を開発し,生体信号を利用した嚥下機能測定法を用いて,嚥下調整食としての生理的適合性を評価する。
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