• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Development of technology for intestinal polyamine production by combining non-digestible peptides and bacteria derived from fermented foods.

Research Project

Project/Area Number 23K26824
Project/Area Number (Other) 23H02131 (2023)
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund (2024)
Single-year Grants (2023)
Section一般
Review Section Basic Section 38020:Applied microbiology-related
Research InstitutionKindai University

Principal Investigator

栗原 新  近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (20630966)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 宮本 潤基  東京農工大学, (連合)農学研究科(研究院), 准教授 (20805668)
松本 光晴  協同乳業株式会社研究所, 研究所, 主幹研究員 (50505972)
Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥18,720,000 (Direct Cost: ¥14,400,000、Indirect Cost: ¥4,320,000)
Fiscal Year 2025: ¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2024: ¥5,330,000 (Direct Cost: ¥4,100,000、Indirect Cost: ¥1,230,000)
Fiscal Year 2023: ¥8,450,000 (Direct Cost: ¥6,500,000、Indirect Cost: ¥1,950,000)
Keywordsポリアミン / 腸内細菌 / 難消化性ペプチド
Outline of Research at the Start

大腸に届いた様々な難消化性食品成分は、腸内細菌により様々な低分子有用代謝産物に変換され宿主へ影響を及ぼしていると考えられるが、この観点からの研究は三大栄養素(炭水化物・脂質・タンパク質)のうち炭水化物に関連する食物繊維に偏重し、タンパク質に由来する難消化性ペプチドについては研究が行われていない。これまでに難消化性ペプチド・プトレッシン産生腸内常在細菌・ヒト糞便を組み合わせて培養するとプトレッシンが高生産されたことから、本研究ではそのメカニズムの解明、動物への保健効果の解析、社会実装へ向けた技術開発および安全性の担保に取り組む。

URL: 

Published: 2023-04-18   Modified: 2024-08-08  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi