• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Elucidation of the mechanisms underlying emotional, behavioral, and physiological responses to sodium taste

Research Project

Project/Area Number 23K28024
Project/Area Number (Other) 23H03334 (2023)
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund (2024)
Single-year Grants (2023)
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionKyoto Prefectural University of Medicine

Principal Investigator

野村 憲吾  京都府立医科大学, 医学(系)研究科(研究院), 助教 (10734519)

Project Period (FY) 2023-04-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥18,590,000 (Direct Cost: ¥14,300,000、Indirect Cost: ¥4,290,000)
Fiscal Year 2025: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Fiscal Year 2024: ¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2023: ¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Keywords食塩 / ナトリウム / 味覚 / 神経 / オプトジェネティクス / トランスクリプトーム
Outline of Research at the Start

減塩社会の実現に向け、ナトリウム(Na)のおいしさを創出する脳内機序と、その味がもたらす生理機能の科学的理解が急務である。申請者は最近、舌でNaの味を担う細胞(Na細胞)を同定し、その操作技術を開発した。このNa細胞を操作する技術を駆使し、Naの味に応じた食行動の制御や、全身のNa代謝のコントロールを担う脳内機序を解明する。

URL: 

Published: 2023-04-18   Modified: 2024-08-08  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi