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Study on the expressions of taste in plural languages

Research Project

Project/Area Number 24520473
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Linguistics
Research InstitutionHiroshima City University (2015)
University of the Ryukyus (2012-2014)

Principal Investigator

MUTO Ayaka  広島市立大学, 国際学部, 准教授 (00412809)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SOWJIMA KENSAKU  東北大学, 高等教育開発推進センター, 准教授 (60347135)
Project Period (FY) 2012-04-01 – 2016-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2015)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2012: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords言語普遍性 / 相対性 / 生理的動機づけ / 認知的動機づけ / 環境的動機づけ / 身体性 / 味覚 / 普遍性 / テクスチャー表現 / 共感覚 / 五感 / 共感覚的比喩 / 経験的基盤 / 生理学的普遍 / 言語相対性仮説 / 味を表す表現 / 認知主体 / 個別性 / テクスチャー / 基本色彩語 / 韓国
Outline of Final Research Achievements

This study clarified the following two points.(1) On universality in the expressions of taste:The expressions of taste described by the native speakers of the five languages have variety and seem to be chaotic. However, we can classify them using the Japanese “classification table of the expressions of taste,” which is the framework of the analysis used in this study. Therefore, “the common regularity” would be accepted there in five languages.(2) On relativity in the expressions of taste:On the kind or the quantity of the expressions of taste, each language shows a different aspect. Thus, it is thought that a difference of culture is reflected in distribution of the expression of taste and the state of languages such as deflection. It is suggested from this result that the expressions of taste are supported by these motives: an environmental motive,a cognitive motive,and a physiological motive.

Report

(5 results)
  • 2015 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2014 Research-status Report
  • 2013 Research-status Report
  • 2012 Research-status Report
  • Research Products

    (20 results)

All 2016 2015 2014 2013 2012

All Journal Article (6 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 2 results,  Acknowledgement Compliant: 1 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] 日本語におけるテクスチャーを表すオノマトペ -スウェーデン語と英語、および韓国語と比較して-2016

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Journal Title

      Journal CAJLE

      Volume: 16 Pages: 1-61

    • Related Report
      2015 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 英語母語話者によるおいしさの表現-日本語との比較を通して-2016

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Journal Title

      広島国際研究

      Volume: 22 Pages: 1-61

    • NAID

      120005954886

    • Related Report
      2015 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 韓国語における「味を表す表現」の類型化-日本語と韓国語の比較を通して2013

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Journal Title

      『韓国日本語学会論文集』

      Volume: 37 Pages: 17-35

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 日本語学習者による「テクスチャー(食感)表現」の使用2013

    • Author(s)
      副島健作・武藤彩加
    • Journal Title

      東北大学高等教育開発推進センター紀要

      Volume: 8 Pages: 27-38

    • NAID

      40019776383

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 日本語学習者による『テクスチャー(食感)表現』の使用」2013

    • Author(s)
      副島健作,武藤彩加
    • Journal Title

      『東北大学高等教育開発推進センター紀要』

      Volume: 第8号

    • NAID

      40019776383

    • Related Report
      2012 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] (2013),「韓国語における「味を表す表現」の収集と分類」2013

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Journal Title

      韓国日本語学会第27回学術発表会論文集

      Volume: 27 Pages: 84-90

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      2012 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 「味を表す現」使用にみられる男女差-中国語母話者対象とした調査から2016

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      Bali ICJLE 2016
    • Place of Presentation
      Bali Nusa Dua Convention Center (BNDCC)
    • Year and Date
      2016-09-09
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 中国語母語話者による「味を表す表現」 ―日本語との比較から―2016

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      日本語教育学会研究集会(第2回中部地区)
    • Place of Presentation
      愛知県立大学
    • Year and Date
      2016-06-11
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
  • [Presentation] 日本語母語話者による「味を表す表現」-スウェーデン語と英語、および韓国語との比較を通して-2015

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      Canadian Association for Japanese Language Education 2015
    • Place of Presentation
      サイモンフレーザー大学ハーバーセンター
    • Year and Date
      2015-08-20
    • Related Report
      2015 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 英語母語話者によるおいしさの表現-韓国語と日本語との比較を通して-2014

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      The 10th International Symposium for Japanese Language Education and Japanese Studies
    • Place of Presentation
      香港大学(中華人民共和国香港特別行政区)
    • Year and Date
      2014-11-15
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 「味」のレトリック-日韓のTVコマーシャルで使用されている「おいしさ」の表現-2014

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      社会言語科学会第34回大会
    • Place of Presentation
      立命館アジア太平洋大学
    • Year and Date
      2014-09-13
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 日本語の「共感覚的比喩」の一方向性仮説に関する分析―日本語の五感を表す「動詞」と「副詞」、および「形容詞」の意味転用の方向性―2014

    • Author(s)
      武藤彩加・副島健作
    • Organizer
      The14th International Conference of EAJS
    • Place of Presentation
      リュブリャナ大学(スロベニア共和国)
    • Year and Date
      2014-08-29
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 韓国語における「味を表す表現」の収集と分類2013

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      韓国日本語学会第28回学術発表会
    • Place of Presentation
      韓国・東国大学校
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 「食感」表現使用の言語差-日本語母語話者と韓国語母語話者との比較-2013

    • Author(s)
      武藤彩加・副島健作
    • Organizer
      韓国日本近代学会第28回国際学術大会
    • Place of Presentation
      沖縄国際大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 「韓国語母語話者は「食感」をどう表現するか-日本語母語話者との比較から-」2013

    • Author(s)
      副島健作・武藤彩加
    • Organizer
      沖縄県日本語教育研究会2011年度研究発表会
    • Place of Presentation
      琉球大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] 「韓国語における「味を表す表現」の収集と分類」2013

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Organizer
      韓国日本語学会第27回学術発表会
    • Place of Presentation
      韓国、東国大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] 「テクスチャー(食感)表現」使用にみられる男女差について」2012

    • Author(s)
      武藤彩加・副島健作
    • Organizer
      言語文化学会第26回大会
    • Place of Presentation
      阪南大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Book] 共感覚から見えるもの2016

    • Author(s)
      北村紗衣編
    • Total Pages
      424
    • Publisher
      勉誠出版
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      2015 Annual Research Report
  • [Book] シズルワード 「おいしい」言葉の使い方2016

    • Author(s)
      大橋正房
    • Total Pages
      230
    • Publisher
      BMFT
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      2015 Annual Research Report
  • [Book] 日本語の共感覚的比喩2015

    • Author(s)
      武藤彩加
    • Total Pages
      434
    • Publisher
      ひつじ書房
    • Related Report
      2014 Research-status Report

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Published: 2013-05-31   Modified: 2019-07-29  

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