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Micro-inflammationを抑制する食品成分の探索と疾患予防への応用

Research Project

Project/Area Number 24614008
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Integrated Nutrition Science
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

生山 祥一郎  九州大学, 大学病院, 准教授 (20184393)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 渡邉 秀之  九州大学, 大学病院, 医員 (00529886)
平瀬 伸尚  九州大学, 大学病院, 助教 (00588121)
Project Period (FY) 2012-04-01 – 2014-03-31
Project Status Discontinued (Fiscal Year 2012)
Budget Amount *help
¥5,720,000 (Direct Cost: ¥4,400,000、Indirect Cost: ¥1,320,000)
Fiscal Year 2014: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2012: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Keywords食品機能成分 / 細胞内脂肪滴 / ペリリピン / ピクノジェノール / 遺伝子発現 / 細胞内脂肪滴蛋白 / Perilipin
Research Abstract

細胞内脂肪蓄積に働く蛋白PLIN2の発現制御機構を明らかにし、この機序に細胞内のmicro-inflammationが関わることを明らかにした。生活習慣病などインスリン抵抗性を基盤とする病態では、過剰な脂肪蓄積が基本的現象と考えられるため、細胞内脂肪蓄積の抑制は疾患の予防・治療に応用できる可能性がある。食品機能成分Pycnogenolはmicro-inflammationの抑制を介してPLIN2発現を抑制し脂質蓄積を抑制する効果がある。この成分をモデルとして食品機能成分の作用解析手段の開発をめざしている。抗酸化作用をもつ他の成分では必ずしもPLIN2抑制作用がなく、PycnogenolのPLIN2発現抑制機構は単に抗酸化作用だけで説明できるものではない。そこでPycnogenol摂取によりヒト白血球で発現が変動する遺伝子をDNAマイクロアレイで多数同定し、これらの遺伝子がPycnogenolの作用発現に関わる因子ではないかと考えた。in vitroの系でこれら候補遺伝子の発現変動を検証するため、Pycnogenolおよびその他の抗酸化食品成分で処理した肝細胞やマクロファージに発現する候補遺伝子の変動の解析を試みた。しかしながら、in vitroの系での変動が必ずしも生体で見られた変動と一致しなかった。その違いの原因がin vivoとin vitroという条件の違いによるものか、用いた細胞の種差によるものか明らかにできていない。もともとPynogenol自体は多様な機能成分の混合物であるため、生体内では機能成分が代謝を受けることによりin vitroとは異なる作用機構を発揮している可能性が推察される。食品機能成分の作用は単純にin vitroで再現できるものではなく、成分の特徴を見出すためには生体での作用解析の必要性が示唆される。

Report

(2 results)
  • 2013 Annual Research Report
  • 2012 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2013

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] High glucose, insulin and free fatty acid concentrations synergistically enhance perilipin 3 expression and lipid accumulation in macrophages.2013

    • Author(s)
      Fan B, Gu JQ, Yan R, Zhang H, Feng J, Ikuyama S
    • Journal Title

      Metabolism2013

      Volume: 62 Issue: 8 Pages: 1168-1179

    • DOI

      10.1016/j.metabol.2013.02.013

    • Related Report
      2013 Annual Research Report 2012 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Molecular mechanism of intracellular lipid accumulation: Suppressive effect of Pycnogenol in liver cells.2013

    • Author(s)
      Ikuyama S, Fan B, Gu JQ, Mukae K, Watanabe H
    • Journal Title

      Functional Foods in Health and Disease

      Volume: 3 Pages: 353-364

    • Related Report
      2013 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] High Frequency of Vitamin D Deficiency in Patients with Rheumatoid Arthritis.2013

    • Author(s)
      Watanabe H, Hirase N, Goda H, Hirata A, Nishikawa H, Arita Y, Ikuyama S
    • Journal Title

      Autoimmune Dis Ther Approach

      Volume: 1 Pages: 1-4

    • Related Report
      2013 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Molecular Mechanisms of Intracellular Lipid Accumulation: Suppressive Effect of Pycnogenol in Liver Cells2013

    • Author(s)
      Ikuyama S, Fan B, Gu J-Q, Mukae K, Watanabe H
    • Organizer
      13th Functional Foods and Bioactive Compounds in Health and Disease: Science and Practical
    • Place of Presentation
      Kyoto, Japan
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] Molecular mechanisms of intracellular lipid accumulation -Suppressive effect of Pycnogenol in liver cells-2013

    • Author(s)
      Shoichiro Ikuyama, Bin Fan, Jian-Qiu Gu, Kumiko Mukae, Hideyuki Watanabe
    • Organizer
      13th Functional Foods and Bioactive Compaounds in Health and Disease: Science and Practical Application
    • Place of Presentation
      Kyoto, Japan
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] Pycnogenol attenuates the release of proinflammatory cytokines and expression of intercellular adhesion molecule-1 in lipopolysaccharide-stimulated BV2 microglia through inhibition of NF-kB activation2013

    • Author(s)
      Bin Fan, Jian-Qiu Gu, Shoichiro Ikuyama
    • Organizer
      14th Functional Foods and Bioactive Compaounds in Health and Disease
    • Place of Presentation
      Los Angeles, USA
    • Related Report
      2012 Research-status Report

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Published: 2013-05-31   Modified: 2019-07-29  

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