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Control of mechanical and interfacial properties of bolus for the creation of puffed solid foods adaptable to dysphagia

Research Project

Project/Area Number 24650477
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionIwate University

Principal Investigator

MIURA Makoto  岩手大学, 農学部, 教授 (50261459)

Project Period (FY) 2012-04-01 – 2014-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2013)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2012: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords膨化食品 / 食塊 / 食品と咀嚼性 / 嚥下 / 食品物理学 / レオロジー / トライボロジー / 界面科学 / 食品 / 咀嚼 / 力学物性 / 界面物性 / 食生活学 / 咀嚼性 / 嚥下性 / 界面化学
Research Abstract

The objective of this research was to create a puffed solid food adaptable to dysphagia by adjusting the wetting and absorption behavior for saliva, cohesiveness and collapse characteristics, and adhesion, friction, deformation and flow on oral mucosa by emulsifiers. Cake muffin-like solid puffed model foods were prepared with 0.25 and 1.00% (w/w) on the basis of wheat flour formulation. The physical properties of the model food and artificial bolus prepared form the model food were measured. The requirements of the bolus was easy to be swallowed were the appropriate adhesion, cohesiveness, and softness.

Report

(3 results)
  • 2013 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2012 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2013 2012 Other

All Presentation (5 results) Remarks (2 results)

  • [Presentation] 固体膨化食品の理化学的特性と嚥下性に及ぼすショ糖ステアリン酸エステルの影響2013

    • Author(s)
      大浪美早紀、小笠原友美、三浦靖
    • Organizer
      第61回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      山形大学工学部(米沢市)
    • Year and Date
      2013-09-27
    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Presentation] 嚥下困難者対応に向けた固体膨化食品およびその人工食塊のレオロジー的性質に及ぼす食品用乳化剤の影響2012

    • Author(s)
      小笠原友美、高瀬奈央、三浦靖
    • Organizer
      第60回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2012-09-26
    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Presentation] デンプン-酒石酸-水混合物の過熱水蒸気処理物を配合した固体膨化食品のレオロジー的性質2012

    • Author(s)
      髙瀬奈央、三浦靖
    • Organizer
      日本レオロジー学会第39年会
    • Place of Presentation
      東京大学生産技術研究所(東京都)
    • Year and Date
      2012-05-11
    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Presentation] 嚥下困難者対応に向けた固体膨化食品およびその人工食塊のレオロジー的性質に及ぼす食品用乳化剤の影響2012

    • Author(s)
      小笠原友美,高瀬奈央,三浦 靖
    • Organizer
      第60回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(愛知県)
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] 固体膨化食品の理化学的特性と嚥下性に及ぼすショ糖ステアリン酸エステルの影響

    • Author(s)
      大浪美早紀,小笠原友美,三浦 靖
    • Organizer
      第61回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      山形大学工学部
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Remarks] 三浦 靖、乳化剤による高齢者食の理化学的特性の制御と評価、㈱テックデザイン講習会:嚥下調整食の標準化傾向と乳化剤・増粘剤による高齢者食の制御と評価、2013.6.27、オームビルB1ゼミルーム(東京都)

    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Remarks] 三浦 靖、講義6レオロジーの基礎3液体・半固体・固体の粘弾性、日本レオロジー学会第11回食品レオロジー講習会、2012.11.2、東京大学生産技術研究所(東京都)

    • Related Report
      2013 Final Research Report

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Published: 2013-05-31   Modified: 2019-07-29  

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