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Development of bitterness sensor realizing quantification of taste for amino acids

Research Project

Project/Area Number 24656211
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Electronic materials/Electric materials
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

TOKO Kiyoshi  九州大学, システム情報科学研究科(研究院, 教授 (50136529)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) TAHARA Yusuke  九州大学, 大学院システム情報科学研究院, 助教 (80585927)
Project Period (FY) 2012-04-01 – 2014-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2013)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2012: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywords計測工学 / 分子認識 / 電気・電子材料
Research Abstract

The project aims of this study are to demonstrate detection of bitterness intensity and suppression of bitterness for branched-chain amino acids (BCAA) and BCAA-dipeptide using a bitterness sensor with a lipid/polymer membrane. The results indicated that i) the sensor could detect bitterness intensity of BCAA and BCAA-dipeptide, ii) suppression of bitterness of BCAA or Ile-Phe by mixing L-Lys (bitterness inhibitor) was suggested using the sensor, and was considered to be attributed to the pH change, iii) the suppression effect of L-Lys on BCAA was confirmed by sensory tests. Thus, these results indicated that the bitterness sensor can be useful for objective evaluation of bitterness intensity and suppression effect of bitterness.

Report

(3 results)
  • 2013 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2012 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] Quantification of tastes of amino acids using taste sensors2013

    • Author(s)
      Hiroki Alatomi, Yusuke Tahara, Masato Yasuura, Yoshikazu Kobayashi, Hidekazu Ikezaki, Kiyoshi Toko
    • Journal Title

      Sensors and Actuators B

      Volume: 179 Pages: 276-281

    • DOI

      10.1016/j.snb.2012.09.014

    • Related Report
      2013 Final Research Report 2012 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味及び苦味抑制効果の味覚センサによる評価手法の検討2012

    • Author(s)
      大杉敬悟, 田原祐助, 秋富博紀, 安浦雅人, 小林義和, 中野美智江, 池崎秀和, 原口珠実, 内田享弘, 都甲潔
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.19, No.3 Pages: 421-424

    • NAID

      110009578293

    • Related Report
      2013 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味及び苦味抑制効果の味覚センサによる評価手法の検討2012

    • Author(s)
      大杉 敬悟,田原 祐助,秋富 博紀,安浦 雅人,小林 義和,中野 美智江,池崎 秀和,原口 珠実,内田 享弘,都甲 潔
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 19 Pages: 421-424

    • NAID

      110009578293

    • Related Report
      2012 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 味覚センサを用いたジペプチドの苦味定量化2013

    • Author(s)
      大杉敬悟, 田原祐助, 安浦雅人, 都甲潔
    • Organizer
      2013年応用物理学会九州支部学術講演会
    • Place of Presentation
      長崎大学
    • Year and Date
      2013-11-30
    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Presentation] 苦味センサによる分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味抑制効果の評価手法の検討2013

    • Author(s)
      大杉啓悟, 田原祐助, 秋富博紀, 安浦雅人, 小林義和, 中野美智江, 池崎秀和, 原口珠実, 内田享弘, 都甲潔
    • Organizer
      平成25年電気学会全国大会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Year and Date
      2013-03-22
    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Presentation] 分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味及び苦味抑制効果の味覚センサによる評価手法の検討2012

    • Author(s)
      大杉敬悟, 田原祐助, 秋富博紀, 安浦雅人, 小林義和, 中野美智江, 池崎秀和, 原口珠実, 内田享弘, 都甲潔
    • Organizer
      第46回日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      大阪大学
    • Related Report
      2013 Final Research Report
  • [Presentation] 分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味及び苦味抑制効果の評価手法の検討2012

    • Author(s)
      大杉 啓悟,田原 祐助,秋富 博紀,安浦 雅人,小林 義和,中野 美智江,池崎 秀和,原口 珠実,内田 享弘,都甲 潔
    • Organizer
      第46回日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      大阪大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] 味覚センサを用いたジペプチドの苦味定量化

    • Author(s)
      大杉 敬悟,田原 祐助,安浦 雅人,都甲 潔
    • Organizer
      2013年応用物理学会九州支部学術講演会
    • Place of Presentation
      長崎大学
    • Related Report
      2013 Annual Research Report
  • [Presentation] 苦味センサによる分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味抑制効果の評価手法の検討

    • Author(s)
      大杉 啓悟,田原 祐助,秋富 博紀,安浦 雅人,小林 義和,中野 美智江,池崎 秀和,原口 珠実,内田 享弘,都甲 潔
    • Organizer
      平成25年 電気学会全国大会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report

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Published: 2013-05-31   Modified: 2019-07-29  

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