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A study on food properties index due to the new development of swallowing adjustment food

Research Project

Project/Area Number 24700809
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

TANIGOME Atsuko  日本大学, 生物資源科学部, 助教 (30586326)

Project Period (FY) 2012-04-01 – 2015-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2014)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2014: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2013: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2012: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Keywords嚥下調整食 / 高齢者用食品 / ニンニク抽出物 / テクスチャー解析
Outline of Final Research Achievements

Fewer reports of physical property evaluation and sensory evaluation in a mixture of food ingredients that health benefits for the elderly is expected for swallowing adjustment food, and a component having a functionality such as ACSO contained in the garlic extract was examined this time it is presumed to lead to health promotion of the elderly in Japanese society by developing swallowing adjustment food with a mixture of. Also, considering in terms of widespread adoption of swallowing food adjustment, development of high swallowing adjustment foods palatability of adjusting the physical properties and morphology is desired, it was examined that approach.

Report

(4 results)
  • 2014 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2013 Research-status Report
  • 2012 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2014 2013 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (10 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] "えん下困難者用食品"の基準中のテクスチャー試験法(TPA)に関する考察2014

    • Author(s)
      秋間彩香、谷米(長谷川)温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 15(1) Pages: 15-24

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 2バイトテクスチャー試験(TPA)で得られるパラメータと超音波パルスドプラー法で求められる咽頭部流速との関係2013

    • Author(s)
      谷米(長谷川)温子、小倉聖美、秋間彩香、神山かおる、熊谷日登美、熊谷仁
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 14(2) Pages: 87-96

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 高齢者用食品の物性評価と超音波による咽頭部流速測定2013

    • Author(s)
      谷米(長谷川)温子
    • Journal Title

      日本顎口腔機能学会雑誌

      Volume: 20 Pages: 6-11

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 2バイトテクスチャー試験(TPA)で得られるパラメータと超音波パルスドプラー法で求められる咽頭部流速との関係2013

    • Author(s)
      谷米(長谷川)温子、小倉聖美、秋間彩香、神山かおる、熊谷日登美、熊谷仁
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 1

    • Related Report
      2012 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 多糖類ゲルのテクスチャーと嚥下特性2014

    • Author(s)
      篠原由妃、秋間彩香、谷米温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園(福岡県、福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] えん下困難者用食品およびユニバーサルデザインフードの物性指標に関する研究2014

    • Author(s)
      山形文乃、秋間彩香、篠原由妃、谷米温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園(福岡県、福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] ゲル状食品へのニンニク抽出物添加によるコク味の変化2014

    • Author(s)
      谷米温子、中西良博、若林素子、赤尾真、熊谷仁、熊谷日登美
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園(福岡県、福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-29
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 増粘剤溶液およびゲルの食塊の流動性と咽頭部における流速との関係2014

    • Author(s)
      秋間彩香、田代晃子、谷米(長谷川)温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品工学会第15回(2014年度)年次大会
    • Place of Presentation
      エポカルつくば(茨城県、つくば市)
    • Year and Date
      2014-08-08
    • Related Report
      2014 Annual Research Report
  • [Presentation] 高齢者用食品の物性評価と超音波による咽頭部流速測定法

    • Author(s)
      谷米温子
    • Organizer
      日本顎口腔機能学会 第50回記念学術大会
    • Place of Presentation
      日大会館
    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] ゲル状食品の咀嚼物粘度と食塊の流速との関係

    • Author(s)
      篠原由妃、秋間彩香、谷米温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第60回記念大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 食品の嚥下時における嚥下音の挙動と咽頭部流速分布との関係

    • Author(s)
      秋間彩香、礒野舞、石原清香、中馬誠、船見孝博、篠原由妃、谷米温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第60回記念大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] TPA試験から求められるパラメータト多糖類ゲルの嚥下特性

    • Author(s)
      秋間彩香、篠原由妃、谷米(長谷川)温子、熊谷日登美、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] ゲル状食品の物性と嚥下時の咽頭部での流動性

    • Author(s)
      秋間彩香、谷米温子、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report
  • [Presentation] 2-バイトテクスチャー試験(TPA)で求められるパラメータと食物の咽頭部流速との関係

    • Author(s)
      秋間彩香、谷米温子、熊谷仁
    • Organizer
      日本食品工学会第13回年次大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Related Report
      2012 Research-status Report

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Published: 2013-05-31   Modified: 2019-07-29  

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