• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Identification of anisakis allergens involved in severe allergic symptoms and elucidation of antigenic structures that induce symptoms

Research Project

Project/Area Number 24K00352
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

丸山 伸之  京都大学, 農学研究科, 教授 (90303908)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 福冨 友馬  独立行政法人国立病院機構(相模原病院臨床研究センター), 臨床研究推進部, 部長 (30463110)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥18,460,000 (Direct Cost: ¥14,200,000、Indirect Cost: ¥4,260,000)
Fiscal Year 2026: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Fiscal Year 2025: ¥5,720,000 (Direct Cost: ¥4,400,000、Indirect Cost: ¥1,320,000)
Fiscal Year 2024: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Keywords食物アレルギー / アレルゲン / エピトープ / アニサキス
Outline of Research at the Start

アニサキスによるアレルギーの発症例が世界的に増加し、重篤な症状を生じる頻度も高い。アニサキスによる健康被害のリスクを低減化するために、重篤な症状を引き起こすアニサキス抗原を同定し、調理や加工によりアニサキス抗原を低アレルゲン化できる条件を明らかにする。さらに、重篤なアレルギー症状を誘発するアニサキス抗原中エピトープを正確に解明する。主に、1.アニサキスアレルギー患者の血清の収集と評価、2.アニサキス抗原の調製、3.重篤な症状に関わるアニサキス抗原の同定、4.調理・加工処理によるアニサキス抗原の低アレルゲン化の解析、の4項目について行う。

URL: 

Published: 2024-04-11   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi