• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Study on yeast ethanol tolerance via bi-chaperone system

Research Project

Project/Area Number 24K01679
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38030:Applied biochemistry-related
Research InstitutionKyoto Institute of Technology

Principal Investigator

井沢 真吾  京都工芸繊維大学, 応用生物学系, 教授 (10273517)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 杉山 圭一  国立医薬品食品衛生研究所, 変異遺伝部, 部長 (80356237)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥18,460,000 (Direct Cost: ¥14,200,000、Indirect Cost: ¥4,260,000)
Fiscal Year 2026: ¥6,500,000 (Direct Cost: ¥5,000,000、Indirect Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2025: ¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Fiscal Year 2024: ¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Keywordsバイシャペロンシステム / エタノール耐性 / 酵母 / アグリゲーター / タンパク質変性
Outline of Research at the Start

酵母を特徴づける「高いエタノール耐性」のメカニズムは未だに不明であり、毒物であるエタノールを酵母が解毒・分解せずに高濃度まで産生できる理由は謎のままである。代表者らは、高濃度エタノールが酵母細胞内タンパク質の変性を引き起こすことを明らかにし、変性・凝集したタンパク質をバイシャペロンシステム (BCS) で修復・再生することがエタノール耐性や発酵能を維持する上で重要だということを見出してきた。本研究では、BCSによる修復・再生の対象となるタンパク質を網羅的に同定するとともに、BCSが働かない場合に高濃度エタノール下で失われる機能を解析し、エタノール耐性に必要なタンパク質とその機能を解明する。

URL: 

Published: 2024-04-11   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi