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Comprehensive analysis of chemical structures and physicochemical properties of pectins obtained from various plant-derived food processing residues.

Research Project

Project/Area Number 24K01898
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41050:Environmental agriculture-related
Research InstitutionOsaka Metropolitan University

Principal Investigator

阪本 龍司  大阪公立大学, 大学院農学研究科, 教授 (10275282)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥18,070,000 (Direct Cost: ¥13,900,000、Indirect Cost: ¥4,170,000)
Fiscal Year 2026: ¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2025: ¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2024: ¥8,580,000 (Direct Cost: ¥6,600,000、Indirect Cost: ¥1,980,000)
Keywordsペクチン / 食品加工残渣 / 抽出 / 構造 / 物性
Outline of Research at the Start

本課題では未利用廃棄物の資源化を目的として、植物細胞壁成分であるペクチンに焦点を絞り、種々の農産物由来食品加工残渣を対象として、異なる条件でペクチンを抽出し、それらの収率・ 分子構造・ 物性(粘度やタンパク質分散性など)に関する基礎的データを網羅的に解析する。本研究により、「植物種間におけるペクチン構造の相違点」と「ペクチンの構造-物性相関」を明らかにする。

URL: 

Published: 2024-04-11   Modified: 2024-06-24  

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