• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Elucidating the significance of alcoholic fermented foods as a source of nutrients that is being lost in modern times

Research Project

Project/Area Number 24K03163
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 80010:Area studies-related
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

砂野 唯  新潟大学, 人文社会科学系, 助教 (20748131)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 原田 一宏  名古屋大学, 生命農学研究科, 教授 (00372087)
安藤 和雄  京都大学, 東南アジア地域研究研究所, 連携教授 (20283658)
佐藤 茉美  新潟大学, 日本酒学センター, 特任助教 (40893235)
山根 裕子  名古屋大学, 農学国際教育研究センター, 国内客員研究員 (70528992)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥18,460,000 (Direct Cost: ¥14,200,000、Indirect Cost: ¥4,260,000)
Fiscal Year 2028: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2027: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2026: ¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2025: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2024: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Keywordsアルコール発酵 / 栄養 / 食生活
Outline of Research at the Start

食物史をみると、アルコール発酵食品 には「酒」と「栄養源」の二種類があり、紀元前から人類の生存維持に貢献してきたのは 「栄養源となるアルコール発酵食品」である。本研究では、飢餓や栄養不良をアルコール発酵食品の摂取により克服しているアフリカとアジアの一部地域において、アルコール発酵食品のA.醸造方法、B.栄養価、C.アルコール障害の克服、D. 栄養源として成立させる諸要素について分析する。そして、アルコール発酵食品の多様性と健康に利する利用方法を解析する。

URL: 

Published: 2024-04-11   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi