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Objective evaluation of habitual mastication ability, that of mental and physical health status, that of diet and lifestyle, and elucidation of their interrelationships

Research Project

Project/Area Number 24K05527
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionUniversity of Shizuoka

Principal Investigator

桑野 稔子  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (20213647)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井上 広子  東洋大学, 食環境科学部, 教授 (60438190)
吉村 美紀  兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (90240358)
秦 俊貴  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 助教 (90983841)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2025: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2024: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Keywords咀嚼能力 / 心身の健康状態 / 食生活状況 / ストレス
Outline of Research at the Start

現代は、慢性疲労や自律神経活動のバランスが乱れている成人の増加等、メンタルヘルス対策が急務である。ストレスの軽減効果の一つとして、咀嚼が有効であることが明らかとなっている。咀嚼による脳血流量の増加は、情緒の安定や認知機能を向上させる効果が報告されている。このように咀嚼は、心身の健康に多大な影響を及ぼす可能性があるが、個人間変動を考慮した咀嚼能力と心身の健康状態、食・生活状況との関連について着目した研究報告はない。
そこで、本研究の目的は、成人の習慣的咀嚼能力を客観的に測定し、心身の健康状態、食・生活状況について多角的に評価分析し、その関連要因について明らかにすることである。

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Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

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