• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

乳酸菌のゲノム多様性から探る「なれずし」の発酵制御機構と発酵標準モデル系の構築

Research Project

Project/Area Number 24K05573
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionGifu University

Principal Investigator

中川 智行  岐阜大学, 応用生物科学部, 教授 (70318179)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2024: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords乳酸菌 / なれずし
Outline of Research at the Start

本研究では、伝統的発酵食品「なれずし」の発酵技術・発酵微生物の後世への伝承を目的に「紀州鯖なれずし」および「岐阜鮎なれずし」の発酵微生物のゲノム多様性と系統進化さらには細胞機能から、その発酵制御機構を科学的に立証し、安定かつ最適化された「発酵標準モデル系」を提示する。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi