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MRI measurements and numerical analysis of the rice koji fermentation process: development of a coupled model of temperature, moisture content and enzyme production.

Research Project

Project/Area Number 24K07363
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 19020:Thermal engineering-related
Research InstitutionKeio University

Principal Investigator

小川 邦康  慶應義塾大学, 理工学部(矢上), 准教授 (50272703)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2024: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords米麹 / MRI / 発酵プロセス / 温度計測 / 数値モデル
Outline of Research at the Start

本研究では、酒造会社で製造した米麹をMRI(核磁気共鳴画像)で画像化し、自由水の量を示すT2緩和時定数が発酵の指標になり得ることと、麹の酵素生成量を推算する数値モデルを構築することを目指す。以下を実施する。
・麹室で杜氏が麹を造る過程での麹の温度・含水率・CO2発生量、酵素量の計測
・麹室で杜氏が造る麹のMRI計測:麹の水分量画像とT2値が指標になるかを評価
・恒温恒湿槽で造る麹のMRI計測と酵素量の計測:麹の水分画像とT2値を画像化
・米麹の発酵プロセスをモデル化:温度・含水率・酵素生成を連成させ数値解析

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

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