• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

発酵によるキトサン乳酸塩の生成と貧溶媒添加による晶析を用いたL-乳酸製造方法の構築

Research Project

Project/Area Number 24K07738
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 22060:Environmental systems for civil engineering-related
Research InstitutionDoshisha University

Principal Investigator

赤尾 聡史  同志社大学, 理工学部, 教授 (30448196)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2026: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywordsポリ乳酸 / 乳酸精製 / 乳酸発酵 / Bacillus coagulans
Outline of Research at the Start

本研究では,既往研究において実施できることを確認した「キトサンを中和剤(塩基)とする乳酸発酵」と「生成したキトサン乳酸塩の貧溶媒を用いた結晶化」を一体とした新たな乳酸製造プロセスの確立とその評価を実施する.また,同プロセスをスタート材料の糖から一貫して実施した際に生じる課題,例えば乳酸収率の改善や不純物除去などに対処することで,同プロセスの工業技術としての確立を図る.さらに,一般に抗菌剤として知られるキトサンの抗菌メカニズムやキトサン乳酸塩の結晶化技術を用いたラセミ体乳酸(L-体とD-体の混在)の光学分割についても検討する.

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi