• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

配向性を有するウシ筋組織(培養肉)を足場材料フリーで細胞のみから作製する独自技術

Research Project

Project/Area Number 24K08169
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 27040:Biofunction and bioprocess engineering-related
Research InstitutionKanazawa University

Principal Investigator

仁宮 一章  金沢大学, 新学術創成研究機構, 教授 (10379125)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords培養肉 / ウシ筋組織 / 配向性 / 足場フリー
Outline of Research at the Start

本申請課題では、これまで開発したウシ培養肉の作製技術を使い、エアレーションを伴う灌流培養を組み合わせることで、スケールアップを行う。これにより、ウシ培養肉のハム・ソーセージ・ウインナーといった加工肉への利用展開が可能となる(SDGs:環境保護や食の多様化にもつながる)。具体的には、ウシ細胞のみから、厚さ5mm ・幅1 cm ・長さ2 cmのウシ培養肉の作製を行うことを目標にする。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi