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Collective Synthesis of Natural Products Associated with Health-Promoting Functions of Mushrooms and Evaluation of Their Biological Activities Aimed at Prevention of Dementia

Research Project

Project/Area Number 24K08737
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38040:Bioorganic chemistry-related
Research InstitutionOsaka Institute of Technology

Principal Investigator

小林 正治  大阪工業大学, 工学部, 准教授 (30374903)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 長井 薫  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (20340953)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsステロール / きのこ / 天然物 / 生合成 / 認知症予防
Outline of Research at the Start

「きのこ」は古来摂取されている代表的な健康食材であり、様々な疾患の予防に有効と言われています。本研究では、きのこに含まれる成分を人工的に合成することにより、その成分がきのこの体内でどのように作られているか(生合成経路)、どのような作用をもっているか(生物活性)などを明らかにすることを目指します。特に、認知症の予防に関わる活性を調査し、きのこそのものや含有成分が認知症予防に役立つ可能性を探究します。また、活性成分やその類似分子を人工的に供給することにより、天然物の分子構造や立体化学を明らかにするとともに、医薬候補化合物としての応用を探ります。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

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