• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Hierarchical structure analysis of food samples using synchrotron radiation

Research Project

Project/Area Number 24K08742
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

日高 將文  東北大学, 農学研究科, 助教 (00584848)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords食品 / 構造解析 / 放射光 / イメージング / 小角X線散乱
Outline of Research at the Start

食糧不足の時代に突入しようとする中で、比較的ローコストで使うことができる食料資源を使った模造食品のニーズが高まっている。模造食品を作り出すためには、食品の言わば『設計図』が必要となる。甘味や塩気などの味については、調味料や香料の添加によって比較的容易に元の食品を再現できるが、食べ物の美味しさの要素の一つである「食感」は再現することが難しい。食品の設計図を得るためには食品の中にあるがままの構造を明らかにすることが不可欠であるが、各階層の構造を非破壊で測定する手法が無い。本研究では放射光の技術を使って、ナノレベルからマイクロレベルの多階層の構造を非破壊解析し、食感を評価する技術の開発を目指す。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi