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Analysis of factors activating the pathways of sulphur absorption and biosynthesis of functional components in traditional cruciferous vegetables.

Research Project

Project/Area Number 24K08796
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

伊藤・山谷 紘子  日本大学, 生物資源科学部, 准教授 (80648684)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords硫黄代謝 / 伝統野菜 / アブラナ科植物 / 機能性成分 / 酵素
Outline of Research at the Start

植物に含まれているヒトの健康に機能する成分としては、イオウ化合物が数多く報告されている。これらのイオウ化合物の含有量を増やすためには、イオウ吸収機構とイオウ代謝を解明する必要がある。我々はアブラナ科伝統野菜を収集し、その中から根域イオウ濃度に応じてイオウ含有量が増加する品種や、吸収したイオウを機能性成分生合成経路に導く酵素の活性が高い品種を選抜している。そこで本研究では、これらの品種を対象にイオウ代謝物質の網羅的解析と遺伝子解析を行い、イオウ吸収または機能性成分生合成経路を活性化している因子を解明する。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

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