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One health-based surveillance of pathogenic bacteria and antimicrobial resistant bacteria in dry foods.

Research Project

Project/Area Number 24K09257
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 42020:Veterinary medical science-related
Research InstitutionNational Institute of Health Sciences

Principal Investigator

大屋 賢司  国立医薬品食品衛生研究所, 衛生微生物部, 室長 (50402219)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywords乾燥食品 / 輸入食品 / 病原細菌 / 薬剤耐性菌 / ゲノム
Outline of Research at the Start

植物を原料とするドライフードは、農業用水や堆肥など周辺の環境から微生物に汚染されている場合がある。米国では、中国産乾燥きくらげに関連したサルモネラ食中毒の発生が報告された。ドライフードや生薬として使用される乾燥西洋ハーブ中の衛生指標菌数は、乾燥きくらげ中の衛生指標菌数と同程度であったことから、乾燥西洋ハーブも同様に病原微生物に汚染されている可能性がある。本研究では、西洋ハーブなどドライフードにおける病原細菌(サルモネラ)・薬剤耐性菌の分離及びゲノム解析を行い、ワンヘルスの概念に基づき、ヒト、家畜、環境由来株等と比較することによって、汚染実態の把握、汚染原の推定、ヒトへの伝播可能性を検証する。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

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