• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Countermeasures for infection sources of meat-borne toxoplasmosis: Evaluation and control of infection risk from chickens to humans

Research Project

Project/Area Number 24K09269
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 42020:Veterinary medical science-related
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

吉田 彩子  宮崎大学, 農学部, 教授 (20343486)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 高島 康弘  岐阜大学, 応用生物科学部, 准教授 (20333552)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywordsトキソプラズマ / 食肉由来感染症 / 検査法開発 / 鶏
Outline of Research at the Start

トキソプラズマ症は最も身近で重要な人獣共通寄生虫症の1つで、我が国におけるヒトへの感染は、食肉に由来する感染ルートが重要と考えられている。一方で、ヒトへの感染源としての適切なリスク評価・管理が食肉生産現場においてできていないのが現状である。本研究では、食用家畜、特に刺身やたたきといった加熱不十分な状態で喫食される機会の多い鶏に注目し、ヒトへの感染源となる筋肉内シストの保有状況評価法を開発する。さらに、開発した検査システムを適用することでその公衆衛生上のリスクを評価し、感染動物の検出される農家での防疫対策の立案・実施を通じて、トキソプラズマ原虫による食肉汚染のコントロールを試みる。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi