• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

代謝バッファリングを司るタンパク質細胞内局在と分解制御機構の解明

Research Project

Project/Area Number 24K09774
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 47030:Pharmaceutical hygiene and biochemistry-related
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

樫尾 宗志朗  東京大学, 大学院薬学系研究科(薬学部), 助教 (40823307)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords代謝 / S-adenosyl methionine / ユビキチン・プロテアソーム / ショウジョウバエ
Outline of Research at the Start

S-adenosyl methionine (SAM)はメチル化の基質となる多機能代謝産物であるが、飢餓状態やSAM産生が制限された状態においてもその量が維持されることが判明した。申請者は、遺伝学とプロテオミクスにより、ショウジョウバエ脂肪体(哺乳類の肝臓と脂肪組織に相当する器官)において、核内ユビキチン-プロテアソームによる消費抑制を介したSAMレベル維持機構、SAM依存的な消費酵素の核移行と分解を見出した。本研究では、遺伝学及び消費酵素の近傍ラベリングプロテオミクスを活かし、消費酵素の細胞内局在制御や代謝感知システム、生理的意義の探索を行う。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi