• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

アルコールによる食道発がんメカニズムの本態解明と予防薬開発に関する研究

Research Project

Project/Area Number 24K11131
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 53010:Gastroenterology-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

武藤 学  京都大学, 医学研究科, 教授 (40360698)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 大橋 真也  京都大学, 医学研究科, 特定准教授 (20435556)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywordsアルコール / 食道扁平上皮癌 / 食道発がんモデル / ALDH2活性剤
Outline of Research at the Start

アルコール飲料の長期的かつ多量摂取は食道扁平上皮発がんの最も重要なリスク因子である。特にアルコール代謝産物であるアセトアルデヒドが、DNA損傷や遺伝子異常を誘発し、食道発がんの中心的な役割を果たしていると考えられるが、詳細な発がん分子メカニズムは未だ不明である。本課題ではアルコール摂取による食道扁平上皮発がん機序の病態解明とその克服を目指し、分子生物学的アプローチでそのメカニズムを科学的に解明し、さらにその予防法開発の基盤となる研究を行う。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi