• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

味覚中枢における恒常性維持機構とその破綻による病態の包括的解明

Research Project

Project/Area Number 24K12653
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 56050:Otorhinolaryngology-related
Research InstitutionDokkyo Medical University

Principal Investigator

田中 康広  獨協医科大学, 医学部, 教授 (40266648)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 穐吉 亮平  獨協医科大学, 医学部, 准教授 (80572859)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2028-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2027: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords味覚中枢 / 味覚障害 / 神経活動 / 大脳皮質味覚野 / イメージング
Outline of Research at the Start

食べ物の味は口腔内に存在する味蕾により受容され、末梢神経を介して脳へ伝達される。脳においては視床および大脳皮質味覚野でそれぞれ分析・統合され認知されることが知られている。この一連の味覚情報の伝搬について味覚伝導路全体の神経活動様式や恒常性維持に働く神経回路、その破綻による病態時の神経活動変容については十分に知られていない。そこで、本研究では、味覚中枢における恒常性維持機構とその破綻による病態の包括的解明を推進する。新規イメージング技術を用い、視床および大脳皮質味覚野における情報処理機構のメカニズムを単一細胞レベルで明らかにし、味覚障害に対する新たなトランスレーショナル研究を模索する。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi