• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

「炎症性の低い食事」に焦点を当てたオーラルフレイル対策のための食事療法の確立

Research Project

Project/Area Number 24K13252
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57080:Social dentistry-related
Research InstitutionSetsunan University

Principal Investigator

中田 恵理子  摂南大学, 農学部, 助教 (90964792)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 百木 和  摂南大学, 農学部, 准教授 (90603746)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Fiscal Year 2026: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2024: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Keywordsオーラルフレイル / 抗炎症 / 食事
Outline of Research at the Start

オーラルフレイルは、進行すると身体的フレイルや要介護状態に繋がる。そのため、口腔と栄養の両方から高齢者の食生活をサポートすることが重要である。しかし、オーラルフレイル対策に有用な栄養介入方法は未だ確立していない。一方で、これまでの申請者らの予備実験や先行研究から、炎症抑制機能をもつ栄養素と口腔機能低下との関連が明らかになっている。そこで、本研究では、地域在住高齢者を対象に前向きコホート研究とランダム化比較試験を行い、炎症性の低い食事によりオーラルフレイルの発症進展予防に寄与できるかを検討する。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi