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Unraveling the key to prevention and improvement of dysphagia - A closer look at the actual situation of oral submucosal mechanosensors -

Research Project

Project/Area Number 24K14340
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59010:Rehabilitation science-related
Research InstitutionNishikyushu University

Principal Investigator

宮本 明  西九州大学, リハビリテーション学部, 教授 (80404771)

Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2026: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2024: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords摂食 / 嚥下 / 口腔感覚 / 口腔粘膜 / メカノセンサー
Outline of Research at the Start

本研究は生命維持に重要かつ鋭敏で精細な口腔感覚を担うセンサー機能を明らかにすることを目的とし、口腔から咽頭粘膜における機械的刺激のセンサー分子の分布領域を明らかにするとともに、機械的刺激のセンサーがどのように変化するのかを明らかにする。この研究の成果は、解剖学的位置を考慮した効果的な医療介入の新たな創出、さらには失ったセンサー機能の再獲得に繋がる基礎的成果になる。

URL: 

Published: 2024-04-05   Modified: 2024-06-24  

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