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Elucidation of the mechanism of taste cell shedding and its application to model mice for neurological disorders

Research Project

Project/Area Number 24K22186
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 57:Oral science and related fields
Research InstitutionOkayama University

Principal Investigator

吉田 竜介  岡山大学, 医歯薬学域, 教授 (60380705)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 美藤 純弘  岡山大学, 医歯薬学域, 助教 (20240872)
堀江 謙吾  岡山大学, 医歯薬学域, 助教 (20980197)
Project Period (FY) 2024-06-28 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2026: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2025: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2024: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Keywords味細胞 / 細胞死 / シナプス / パーキンソン病 / 味覚
Outline of Research at the Start

本研究は、通常維持される味細胞がシナプス異常により早期に脱落する現象を基に、どのように味細胞が維持されるのか、また逆に脱落していくのかについて、その分子メカニズムを明らかとする。さらに、この現象を応用し、脳内での細胞脱落により生じるパーキンソン病などの神経疾患を再現するモデルマウスを作成し、それを利用した病態の解明や治療法の開発への基盤を提供することを目的とする。

URL: 

Published: 2024-07-03   Modified: 2024-08-28  

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