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Elucidating the neural mechanisms underlying food preferences and aversions using large-scale electrophysiology and opto-tagging

Research Project

Project/Area Number 24K22276
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research InstitutionKyoto Prefectural University of Medicine

Principal Investigator

相馬 祥吾  京都府立医科大学, 医学(系)研究科(研究院), 助教 (00723256)

Project Period (FY) 2024-06-28 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2025: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2024: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Keywords食行動 / 栄養生理学 / 味覚 / 神経回路
Outline of Research at the Start

味覚は、口から摂取する前に食物の有益性を担保し安全で適切な食物選択を導くことに加え、食そのものを楽しみ心理的満足感を得るという側面も備える。驚くべきことに末梢味覚研究に比して味覚認知の脳内プロセスは神経科学的に解明されていない。本研究では、独自開発の高精度な脳計測技術を駆使し、大脳皮質一次味覚野における階層的情報処理様式の解明、および味覚嫌悪学習の味覚野細胞の適応変化様式の解明に挑戦する。その成果は、味覚のみならず多感覚統合解明に向けた感覚神経科学の革新の萌芽を齎し、科学に基づき食品開発、栄養教育、食育を革新する。

URL: 

Published: 2024-07-03   Modified: 2024-08-28  

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